str. 49

:se příliš příkrým a tím tedy se usnadnilo uvádění jej v obecenstvo, třeba vyhnouti se křiklavým barvám a přidržeti se vážnějším, tmavým. Co se dotýče látky a podšívky, ponechává se též jednomu každému na vůli, jen když tím ráz kroje nic neutrpí. Malované výkresy prodávají se za 12 kr. stř. Též se zhotovují od výtečných mistrů oděvnických vzorky, které se v Lípě Slovanské na nějaký čas к použití ostatním oděvníkům ponechají. Umělecká sekce pracuje též na výkresích kroje ženského pro zimu, které budoucí měsíc vyjdou". Ve sbírce obrázků krojových v museu království Českého jest zachován o mnoha výtiscích litograf ováný tento obraz mužského „českoslovanského kroje pro zimu,"68) vydaný Slovanskou Lípou po návrhu umělecké sekce, na němž jest uprostřed znázorněn muž, oděný v „župan zimní" (zimník) s rozstřiženými rukávy, po levé straně vyobrazen čamarový „kožich" a „kontuš neb halabrán" s postranními kapsami, zprava pak patero druhů čepic: nahoře „poděbradka" a „spratovka", uprostřed „podho-ranka", dole „pankrotka"69) a „lovecká", pod nimi konečně kabát, řečený „k a banka". Jak vypadaly tyto kusy nového oděvu? Poděbradka navržena podle vzoru Svornosti, spratovka byla kulatá čapka s kožešinovým lemováním, jak ji spatřiti lze na př. na obrazech P. F astra, pankrotka lišila se od ní toliko tím, že lemování bylo po jedné straně užší, podhoranka byla kožešinová čepice se zakončením soukeným,70) lovecká byla kulatá čapka s ohnutým po straně lemovaním v štítek. Svrchního oděvu jsou znázorněny čtyři vzory, z nichž tři, totiž župan, kontuš a kabanka podobaly se více méně dlouhému kabátu (burnusu] s kožešinovým lemováním a rozstřihnutými rukávy; kožich měl střih t. zv. pekesy, ale s přeloženým kožešinovým límcem a s takovým rovněž vyložením na rukávech. Za kalhoty vybrány „pro pohodlí" obyčejné jednobarevné „pantalony". Dříve ještě než doznal uskutečnění ohlášený projekt s vydáním zimního oděvu ženského, ačkoliv byl svrchovaný již čas, an se blížil prosinec, umělecká sekce obírala se otázkou vhodného, účelného a svérázného kroje pro národní gardy, o čemž svědčí provolání „k venkovské národní obraně",71) přijaté po návrhu Výškově výborem Slov. Lípy.72) Výkresy vzorků oděvu pro venkovské gardy pocházejí ovšem až z prosince, jak je zhotovil Hellich,73) nesetkaly se však se zvláštním zdarem.74) Pro nové zase překážky, při čemž ještě všecek

68) Obrázek reprodukován prof. Zíbrtem, Snahy o svérázný český kroj národní, v Našem slově, 15. dubna 1915. Kdo je vlastně navrhovatelem tohoto kroje? Fr. Bílý (Korrespondence Fr. L. čelakovského, III. 593) tvrdí, že vzory krojů mužských i ženských pro zimu i pro léto pořízeny rovněž podle návrhů Hellichových.
69) Tuto má na hlavě oblečený muž.
70) Poslední dvě, obě bez štítu, podobaly se čepicím uherských Slováků, t. zv. kminářům. (Moravia, 1848 č. 133.)
71) Lípa Slovanská, 1848 č. 15.
72) Lípa Slovanská č. 13.
73) Dokazuje tak účet jeho na 15 zl. z 2. ledna 1849 (Písemnosti Slovanské Lípy v mus. archive).
74) Usnesením správní rady nár. gardy pražské ustanoven jest 11. listopadu šat pro gardisty: tmavomodrý krátký vojenský kaput červeně olemován, se stojatým límcem, na prsou dvě řady bílých knoflíků, světlošedé spodky s červenými pruhy na postranním švu. V této věci oznamuje výbor Slov. Lípy v Nár. Novinách č. 188 ze 17. listopadu: „Výbor odevzdal tuto záležitost své umělecké sekci v poradu, к předložení nějakého .návrhu а к vykreslení takových krojů, jež by této potřebě vyhověti mohly. Jelikož však co nejdříve sjezd veškerých národ, obran do Prahy vypsán býti má, . . s oděvem ale posečkaly, až co onen sjezd v tom ohledu ustanoví, což by se pak rychle zavěsti dalo. Na otázku, má-li se kroj Pražské gardy následovat, radili bychom, aby se toto nestalo, neboť jenom v přená h lení na návrh jednotlivců byl tento cizí nenárodní kroj bohužel přija t." O návrzích na nový kroj národní gardy srov. zprávu Slov. Lípy z 23. prosince (Lípa Slov., 1848 č. 25).