vytáhl a matce přivedl. Z liščích koží obdržel později hošík pěkný kožich se čtyřmi liščími ohony.

2. Štyri kozy (rýmovaná báseň): „Baje, baje bachu, štyri kozy hnachu,.." Jedna skočila přes dveře, odřela si hnáty, druhá na střechu, pes jí ukousl ocásek, Třetí do rybníka, div se neutopila, jen čtvrtá pěkně šla na trávník a klidně se pásla, začež se jí dostalo stříbrného zvonku a hedvábné stužky na krk .,.

3. Khójna (Borovice): Po potope světa zazelenala se zase země, jen písečná hola (pustina lužická) zůstala beze stromů. I prosila hola Boha, aby se nad ní slitoval. Bůb nabídl jí vavřín, citron a borovici. Teprve po stu letech se hola rozhodla pro borovici; Bůh pro skromnost písečné holy učinil, že i v zimě se borovice zelená.

4. Khlóšče (mlsné) kozy a wjelk: Chudá tetka měla tři kozy: s jedním, dvěma a třemi bříšky. První dvě potkal vlk a pohltil je. Proto, že vždy odpovídaly na otázku vlkovu poctivě: že jdou do háje na listí, na hlavě že mají růžky a veménko mezi nožkama. Ale třetí chytráčka řekla, že má na hlavě senné vidle a mezi nohama palicí; ve třech bříškách jí prý hlučí plno bojovných psů... Vlk se ulekl, skočil přes plot, nabodl se a roztrhl, Z bříška vyskočily mu obě kozy a byly rády, že to tak dopadlo. Za trest však nedostaly jídla, jen šwip šwap šwip šwap bití jim bylo naměřeno.

5. Njepřeéelstwo mjez pawkom a muchu; mjez kočku a myšu: Pavouk mouše upředl most přes moře, aby mohla zrno jahelné přenésti a dáti sedlákovi. Za to měla moucha ve statku výměnek a to ve zvláštním úpise bylo stvrzeno. Kočka měla zápis uschovat; učinila tak, ale myš listinu sežrala. Od té doby je mezi nimi nepřátelství.1)

6. Džewjetcilětna služba holčcyna: Známý variant naší písně „K dyžjsemjásloužiltoprvníléto..." Chasník si vysloužil slepičku, kačku, husičku, prasátko, včelky, ovečku, kravičku, koníka, deváté léto synka a dívka jeho byla stále veselá. Zajímavé je tu napodobení jednotlivých zvuků: „Džewjate lě.tko služach a wusíužich sej synka. Synk dzěše juj juj juj; konik — hi ha ha; kru-wička — tupy tapy; —- wowcka — šatl bati; pčolki — brinke brarike; świnko — kwi kwi kwi; libuška —■ gi ga ga; kačka —• kwa kwa kwa; kokoška dźese kra kra kra! Holička přeco wjesoła."2)

7. Spěšná žaba předhoní lišku, poněvadž jí sedne na ohon a tak lišku ošidí. (Obměna známých námětů závodění: ježek a zajíc a t. p.)

8. Něčejehorjo, nečeji směch: Uhlík, puchýř a sláma šli na cesty; přišli к louži. Sláma se položila přes kalužinu, aby uhlík přešel, ale uhlík jí přepálil a oba se utopili. Puchýřek se smál, div nepukl. A kamínek podotkl: „Ano, něčí hoře, něčí smích! — Ale na posměváčky též dochází!"

9. Swinjo, huso, koza awjelk: První tří stavěli chýží, jen vlk ne. V zimě chtěl k nim, nevpustili ho. Tu vepříkovi a huse chýže zničil, jen koza nad ním zvítězila. Polila ho vařící vodou a usmrtila.

10. Pos a wjelk w e w ó j n j e: Pes Brunkl byl jíž velmi stár a měl býti utracen. Tu vlk se mu nabídl, že mu pomůže. Unesl hospodářova chlapečka, kterého v zápětí pes zachránil. Za to se měl

1) Srov, Lužičan 1871.
2) Podobně A. Muka v Č. M. S, 1877, str. 9: „Ancyna zashižba".