U Dunaja šaty prała,

płakała,

svoju mysel na šohajka

składała.

S nepatrnou změnou třetího verše utkvěla mně dobře v mysli í s nápěvem. Neztratila se s ním. Co však hlavního: mě naučila znáťi kopaničárskou píseň. Způsobila, že nasbíral jsem na kopanicích St. Hrozenkovských a jinde pěknou řadu lidových písní. A proto tedy mám rád tu písničku. Osobuji si dokonce i právo říkati jí „má" — píseň. Než to není všecko, co jsem mínil o ní pověděti. Právě proto, že je to „má" píseň, chci ještě na něco upozorniti. Zdá se totiž, že v záznamu není dobře notována. Jako mnoho jiných písní v našich sbírkách.

Je vůbec velkou chybou, že starších našich sbírek nedělali hudebníci. Litery psát dovede každý lepší žák z obecné školy. Ale noty nikoliv — leckterý vynikající literát.

Považuji za svou povinnost: poopraviti svou starou známou píseň. Aspoň v nápěvu, к němuž v Bartošově sbírce není nadarmo připojen — jiný, a sice к první jeho polovici s poznámkou: Prvních šest taktů zpívá se také takto:

Pochybují, že význam této části je variant. Píseň jistě notovala nezkušená ruka, kteráž nevěděla o periodách písňových, ani o sča-sování.

Názvuky intervallů nezapírají též jistých potíží. Zapisovatel kolísal v notaci*); proto i připojil dotyčnou poznámku. Nebo snad píseň kdosi špatně zpíval?

V lepší, ale i zajímavější a pravdivější podobě má tudíž znítí následovně:

U Dunajka šaty prala, plákala,