str. 47

přivázané ke stopce tvoří zvoneček ježka. Na konec se nalepí na každé jednotlivé ovoce pozlátko. (Č. 51.) Na Klatovsku říkají ježkovi svět. Podobným způsobem se upraví třesolka (třezolka) bez nožek. Do prostřed ve směru svislém se nasadí po délce na větvičky (třásně) rozřezané brčko ; každá tato větvička nese na konci svém nabodnutý, ve vodě rozměkčený hrášek nebo mandle s pozlátkem. (G. 50. Kreslil prof. Jindř. Lechák.) Úpravu zahrádky (č. 52.) lze snadno z přiloženého náčrtku vystihnouti.*)

Rovněž prof. Rozum provází nás po trhu Mikulášském v Roudnici. Ke dni sv. Mikuláše prodávají pekaři v krámech i na trhu překup-

Obr. 38.—48. Mikulášské pečivo na Podřipsku. Kreslil Fr. Homolka.

Obr. 49. Mikulášský marcipán. Abeceda marcipánová v Č. Třebové. Kreslil Karel Kachta.

níci pečivo, představující buď Mikuláše, čerta neb jiné památky. Viz vyobrazení, kreslená od prof. Rozuma. Přikreslené menší dárky shodují se s jihočeskými. Jsou vesměs po domácku zhotoveny, jako: švestkový čert s jablkovou hlavou, přeslička, zvířátka z hlíny na špej-lových nožkách, zastrčených do hliněných podstavečků, třesolkys hrachovou pučálkou, ježek (svět), zahrádky a jiné drobotiny. Hlavní podstatu těchto výrobků mimo švestky, ořechy, mandle a kaštany,

*) K. Rozum, Český Lid, XI. str. 120.