str. 46

chutnali. Řeci. Jan Tykač*) zaslal mi napodobeninu kadlubu někdejšího pernikáře Ant. Pětníka v] České Třebové (viz vyobr. str. 47). Kadlub vyřezán jest ze dřeva hruškového. Na spodní straně vyryt jest letopočet 1652 a písmena G S, nepochybně zkrácené jméno pernikářovo. »Šiflata« dle tohoto kadlubu hotovená dávali Mikuláši dětem a ty si nosily je ¦ rády

do školy.

Prof. Rozum líčí úpravu hraček v městech jihočeských: Den před sv. Mikolášem jest věnován úpravě darů pro nedočkavé děti. Otec připraví dřívka, matka vybírá největší a nejhezčí jablka na ježky. Tři dřívka se zastrčí

Obr. 36. Forma napeCivosvatomikulášské z r. 1821. Museum v Jindř. Hradci.

Obr. 37. Figurky sv. Mikulášů z trhu v Klatovech. Kresli1 prof. Ferd. Vaněk.

do jablka a tím je- podstavec ježka upraven. Další dřívka, ale kratší těch nožiček, zastrčí se do jablka tak, aby utvořila půl hvězdy. Na každém dřívku je nabodnutý buď ořech, malé jablíčko anebo švestka. Týmž způsobem se napíchá ještě jedna podobná, nižší řada. Prázdná místa mezi těmito dřevěnými paprsky se vyplní nabodnutím snítek brusin nebo zimostrázu. Tato vrchní ozdoba ježka se nazývá korunou. Bohatěji okrášlený ježelťjsluje králem. Malounké jablíčko na nitce upevněné a

*) Český Lid XV., str. 56.