str. 48

tvoří zejména jablko. Příkrasou těchto hraček jest zastrčená větev zimostrázová; pozlátko zvyšuje leskem celkový dojem.*)

Hračky lidové z trhu Mikulášského a vánočního v Klatovech popisuje Dr. K. Hostaš. Vyobrazení kreslil prof. Ferd. Vaněk podle originálů v museu Klatovském. Hračky na trh Mikulášský a vánoční vyrábějí se v Klatovech od nepaměti. Druhdy mnoho rodin jich výrobou se zaměstnávalo, dnes již jen tři rodiny vykládají je na trhu. Figurky, panáci (kolednici) a zvířátka, jsou ze dřeva a hlíny, šat panákův z od-střižků různých látek, biskupská čepice a ornát Mikulášův z barevného papíru, vlasy jeho a někdy i vousy z bavlny, vaty. Jsou to panáci obyčejně : brusič, žid, lovec, sedlák s vánočkou, kominík, ponocný, nosič dárků

v košíku, pastýř, dudák, sedlák se štědrovkou, ruly nář, panenka. Viz vyobrazení.

Obr. 50. Třesolka.

Obr. 51. Ježek, svět.

Obr. 52. Zahrádka.

Jihočeské hračky na trhu Mikulášském. Kreslil prof. Karel Rozum.

Zvířátka mívají někdy srst z kožešiny nebo z vaty (ovce, jeleni), slepičky a kohouti bývají též opeřeni. Gerti jsou buď ze sušeného ovoce (tělo ze švestek a hlava z hrušky), aneb jako panáci, ze dřeva a hlíny. Šatem jejich pak bývá zpravidla černá kožešina. V ruce drží čert papírový řetěz, jehož druhý konec upevněn jest na noze; v druhé ruce má vidlici a někdy též metlu březovou nebo ze zimostrázu. Na trhu Mikulášském nescházejí nikdy »světy«. »Svět« jest velké jablko na třech dřevěných nožkách, svrchu zdobené větvičkami zimostrázu, paličkami z hlíny neb švestek a řetězy z barevného papíru.**)

*

Dějiny obchůzek žákovských na sv. Mikuláše u starých Čechů, biskupa Mikuláše a jeho komonstva čili rytířstva, zápo-vědi nádherných průvodů i bujností a přepychu, z míry provozovaných, s příslušnou literaturou a ukázkami hlasů mravokárných vylíčil jsem jinde

*) Podřipský Musejník, Ročenka podřipského Musea v Roudnici n. L. IV. red. Frant. Kučera. 1907—9, 1910.
**) Český Lid XIX. 1909, str. 120.