str. 19

čejích mají škrabošky. V jedné ruce hůl a v druhé papír. Ohlašovaly se zvonečkem a vstoupivše do síně, přály dobrého večera a doložily: »Dáte holky nebo vdolky!« Podávaly papír k podpisu a nabízely šňupec. Ne-strašívaly. Dávalo se jim něco od jídla aneb nějaký peníz.

Na Sylvestra na Moravě na Hrozenkovsku přichází »divá baba«. Nachystá se jí na stůl: vdolek, sůl, chléb, nůž a do sklínky vody, aby to snědla. Je prý to »božiá poselkyňa«. Jaká by byla její podoba, nevědí, nikdo ji neviděl. Zdá se, že je to zbytek starého kultu*).

Na Moravě bájí se ještě o bytosti neznámé, Boží poselkyni, které se pohoštění na stole přichystá. V Cechách lid napodobí tyto obchůzky tajemné bytosti přestrojováním o »babím večeru* na nový rok a před třemi králi.

*) Fr. Bartoš, Moravský lid 1892, atr. 24.