Benátky Nové. Př. Kalista J., řid. měšťan. škol.

Benešov. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 10.—12. list. 1894. Př. JUDr. H. Živný, okr. star., j. PhDr. J. Kropáček, gymn. prof., V. Láš, úč. zál. hosp., V. Pulpitel, úč. měst. spoř., dr. J. Taussig, adv., V. Hrabant, uč. Čl. výb.: Jos. Kurka, gymn. řed., Jan Beneš, gymn. prof, K. Trakal, gymn. prof. F. Stark, řid. ob. školy, MUDr. V. Haering, lék. a star. města, P. J. Konečný, kaplan, F Müller, maj. knihtisk., M. Steindler, průmysl., Jos. Fulín, soud. příručí, J. Matoušek, okr. taj., dr. O. Horák, adv. Místní jed.: J. Kratochvil, řídící v Konopišti, J. Nešpor, ev. far v Soběhra-dech, P. J. Vaněček, far. ve Václavicích, A. Melichar. nadlesní v Postupicích, J. Chroust, uč. v Ostředku, K Stárka, uč. v Kozmicích, J. Polehradský, učitel v Poříčí, F Horník, správce v Ostředku, R. Korytovský, měst. radní, J. Pošva, řid. učitel v Nesvačilech, J. Hatlák, uč. v Nesvačilech, K. Sylaba, maj. realit v Bystřici, A. J., řid. uč. v Bystřici, V. Bohdanecký, řid. uč. ve Václavicích, J. Kozelka, řid. uč. v Týnici, J. Škvor, učitel v Soběhradech, J. Rous, uč. v Soběhradech. Dámský odbor: Př. pí. V. Haeringová, choť star. města, j. sl O. Votýpkova, uč.

Beroun. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 12. do 16. července 1893. Př. dr. V. Šmolc-nop, okr. star, j. JUC. K. Macháček, okr. taj., místopř. dr. A. Pstross, star. města Berouna, pokl. J. Stejskal, měst. taj., spolupracovník P. Papáček, odb. uč. Čl. výb. a odb. referenti E. Kratochvil, řid. hutí, Jos. Neumann, vrchní inž. a předn. trati, P. A. Patera, far. na Tetíně, P. F. Beláč, administrator děkanství, J Černý, měst. polesný, A. Šulc, stat. v Poučníku, A. Smrčka, rol. v Jarově, F. Zelinka, řid. uč., E. Novák, odb. uč., K. Dobias. odb. uč., dr. J. Kulíř, lék. měst., dr. L. Weinstein, J. Tesánek, lékár., J. Burgr, soud. adj., V. Paukner, soud. adj., V. Velgo, odb. uč., E. Hojka, obch., Jan Ev. Seydl, maj. mlýna, J. Ningr, uč., J Sachler, okr. cestmistr, J. Wild, admin. pošty v Litni, dr. F. Tůma, obvod. lék. na Moříně, dr. J. Honzýk, obv. lékař v Litni, V. Amort, malíř v Berouně.

Beštín. Místní odbor hořovického krajského ndboru. Př. J. Anděl.

Bělá u Bezděze. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 8. do 23. srpna 1894. Př. Věnc. Honzů v Krásnovsi, j. A. Popper, řid. uč. Čl. výb.: Dr. G. Gintz, A. Velvarský, řid. uč., E. Fakař, řid. uč., F. Šimáček, řid. uč., P. V. Španihel, far. Pracovníci: mimo již uvedené i následující: pí. M. Krouská v Katusicích, pí. M. Šimáčková ve Vrátně, J. Konopas v Su-doměři a hosp. spolek pro okres bělský.

Blatná. Př. dr. Maňhal.

Blovice. Odbor zřízen r. 1894. Př. Jos. Hodek, okr. star., j K. Klement, okr. taj. Funkcionáři: J. Straka, řid. uč. ve Spál. Po-

řičí, T. Kuchyňka, uč. v Žákavě, K. Jelínek, uč. v Blovicích, dr. S. Pučálka, obvod. lék. v Blovicích, J. Navara, říd. uč. v Jasově, J. Bouček, říd. uč. v Pousinách. Čl. okr. výb.: J. Bečvář, V. Houdek, J. Houška, Václ. Lašťovka, J. Nekola, P. J. V. Tangel. Při výstavce: K. Homan, J. Stárek, A. Hatina, J. Kubaň, uč., J. Hojer, uč., P. V. Koukl, P. J. Baar ve Spál. Poříčí.

Boleslav Mladá. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 22. do 31. července. Př. dr. J. Slavík. Čl. výb.: pí. B. Hoblová, choť prof., F. Bareš, prof., F. Böger, fot., A. Fifka, inž., V. Goth, gymn. prof., K. Hejda, pokl. spoř., A. Hobl, gymn. prof., V. Neckář, uč. všeob. šk. řemesl., L. Vomáčka, uč. m. škol, dr. E. Semerád, měst. lék.

Brandýs n. L. Odbor zřízen roku 1892. Výstavka od 24/8. do 1/9. 1893. Př. J. Šesták, rol. a okr. star., j. V. Hyka, uč. a okr. dozorce pro ovocnictvo. Náměstek předsedy A. Mocek, uč. Čl. výb.: dr. J. Vitr, lék., B. Skála, uč., a Fr. Zachov, uč. Pro výstavku pracovali: Všichni členové výb. a dále: pí. L. Chounová, choť not., E. Reinwart, nadlesní, B. Kratochvil, lesní, P. J. Petráč, děk., F. Mašek, rol , J. Plesinger, rol., J. Záruba, stat., K. Zdráhal, řid. měšť. škol, V. Valenta, uč., B. Kautský, říd. uč., V. Vend, uč., Fr. Haupt, správce školy, dr. J. Paičl, lék., Fr. Siedek, řid. cukr., E. Vávra, říd. uč., dr. J. Víták.

Brod Český. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 29. června do 1. července 1894. Př. P. J. Heberle, far. v Přistoupími, j. F. L. Šál, uč. v Poříčanech, pokl. J. Morstadt, účet. hosp. zál. Pracovníci při výstavce: pí. M. Šimková, choť lékaře, sl. F. Krutová, sl. B. Sladká, V. Aksamit, okr. taj., A Částka, uč., F. Krejza, skladník státní dráhy, Č. Tonder, říd. uč. v Střebohosticích, J. Veselý, řid. šk., A. Votruba, uč. měšť. šk., Jan Jedlička, řid. dívčí školy, A. Soukup, uč. v Mochově, Jos. Hyroš, řid. cukr., J. Klíma, obch., F. Vyšata, stat. v Tuchorazi.

Brod Německý. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 6. do 9. září 1894., Př. dr. N. Havel, j. K. Adam, uč., pokl. F. Čapek. Pracovníci při výstavě: J. Kovář, okr. taj., Fr. Borovička, řid., V. Čapek, pokl. spoř., Jos. Racek, uč., K. Unger, kapelník, B. Pecen, akad. malíř, P. B. Neumann, prof., V. Vašák, prof., akademikové, dámský spolek »Eliška«, pí. Patočková, choť uč., sl. Valentova, učit., sl. K Brzorádová

Brozany.

Brod Železný. Odbor zřízen roku 1893. Výstavka od 28. září do 3. října 1894. Předs.: M. Jirout, říd. uč. ve Smrčí, j. J. Jelínek, uč. ve Smrčí. Funkcionáři: pokl. J. Vihan, uč., H. Učík, právník, C. Daníček, medik J. Řídil, J. Hádek, F. Šimek, uč. Člen. výb. učitelé: Brázda, Trnka, Tůma, Žanta.

Březová. Místní odbor hořovického krajského odboru. Př. Č. Pecánek, říd. uč.

Bubenč. Odbor zřízen r. 1893. Př. Vác. Vaníček, j. B. Vacek. Čl. výb.: J. Malík, A. Svoboda, K Souček, F. Veselý, V Zvěřina.

Budějovice České.

Bydžov Nový. Rok 1894. Odbor NVČ. se utvořil, však brzy na to se opět vzdal, ničeho neprokázav. K vyzvání okr. výboru podjal se úkolu toho udržeti odbor Musejní spolek, který předměty sbírá. Předs. jest V. O. Slavík, gymn. řid., prof. J. Konupek, kustos musea: J. Honza, prof.

Bzová. Místní odbor hořovického kraje. Př. J. Mencl, rol., j. A. Mylka, uč.

Cerhovice. Zřízen r. 1894. Výstavka od 29. června do 1. července. Míst. odb. hořovického kraje. Př. P. A. Špalle, far., j. Čeněk Grubner, měst. taj. Čl. výb. a sběr.: J. Cizler, star., M. Kučera, radní, A. Klečka, říd. uč., A. Hlavatý, měšť., V Pelant, obch , F. Ludík, uč., F. Holub, uč., V. Uhlíř, uč., P. B. Čenský, kaplan.

Čáslav. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka od 6. do 16. září 1894. Př. K. Čermák, j. A.

Pospíšil. Funkcionáři: Prof. V. Marek, před. odb. liter. M. Burdová, předsed., odb. pro domácnost, A. Krbecová, předsed., odb. pro kroje. Čl. výb.: J. Novák, F. Procházka, V. Ptáček. Pracovnici pro NVČ.: j. Spata, katecheta, M. Kovaříkova, V. Sázavský, F. Tiller, A. Teringerová, M. Feberová, M. Nebošát-ková, M. Kuberová, Boh. Chudobova, M. a V. Novákovy, A. Ptáčníková, H. Frýborova. Říd. uč.: F. Horák z Míčova, Juzl, řed. měšť. škol v Čáslavi, B. Sixta z Chotusic, A. Filip z Hraběšína, F. Lašek ze Žehušic, J. Němec z Horky. Studující: Č. Urban, F. Fiala, Fr. Klečka, uč.

Dašice. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 29. června až do 8. července 1894., Předs.: A. Hynšt, měšťan, j. J. Rejfek, uč. Čl. výb. širšího: P. K. Mikulecký, kaplan, A. Kvapil, J. Půlpán, uč., J. Žďárský, uč., V. Zahradník, učitel, J. Prokeš, mlynář, J. Zörnig, J. Virt, J. Šura, techn. příručí, F. Horník, A. Steiner, J. Hynšt, J. Rychlík, J. Vosáhlo, A. Chaloupka Čl. výb. užšího: P. J. Nechvíle, far., Novotný C., star., Fr. Cimbura, řid. cukr., MUDr. J. Eych, obvod. lék., MUDr. L. Liebisch, míst. lék., V. Souček, měšť., J. Kuchař, asistent. Pracovníci pro výstavku mimo již uvedené následující: J. Kučera, říd. učitel v Koštéři, J. Slavík, rol. v Komárově, Č. Hrdý, rolník v Prachovicích, F. Šmaha, star. ve Zmirém.

Dobrovice. Odbor zřízen r. 1894. Výst. od 15.—16. července 1894. Př. F. Čumpelík, starosta, j. V. Bukvička, uč. Čl. výb.: P. F. Hartmann, děk., F. Schleifler, pokl. kn. cukr., J. Černý, řid. měšť školy, V. Vysoký, říd. uč. dívčí školy, J. Surovský, měst. taj.

Dobříš. Odbor zřízen r. 1893. Př. Kubíček J., říd. učitel, j. L. Kopáček, právník, pokl. E. Hummel, kníž. úřed. Čl. výb.: Dobeš A. , říd. uč. Borotice, A. Frič, říd. uč. v Nové Vsi, Fr. Malý, rol. v Skřížově, P. V. Hulka, kaplan Sv. Pole, J. Masner, obch., N. Knín, V. Milinovský, říd. uč. Rosovice, V. Soukup, říd. uč. Korkyně, V. Štrup, říd. uč. St. Knín, M. Vodenka, rol., Dřevníky. Pracovníci mimo uvedený výbor: A. Furch, říd. uč v Lečici, F. Mach, uč. v Dobříši, V. Mynařík, MUDr. V. Karel, J. Kraus, tech. v Dobříši.

Dobruška. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka byla v dubnu 1895. Př. lit. odb.: J. Dlouhý, říd. měšť. školy, j. lit. odb. J. Hašek, učitel odb. školy. Funkcionáři: Fr. Thýn, Marcela Fr. a Fr. Kosař.

Domažlice. Při odboru NVČ. př.: Ant. Srna, řid. měšť. škol, j. JUC. A. Halík, měst. úřed. Čl. výb.: P. F. Lang, far., V. Kebrle, prof., J. Martínek, uč., A. Kalous, truhlář, J. Hruška, kand. prof., O. Švajnar, uč.

Drozdov. Pošta Čerhenice. Místní odb. hořovického kraj. odboru: J. Mottl, star.

Držkov u Turnova. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 8.-9. září 1894. Př. F.Votoček, j. J. Dejmek Čl. výb.: J. Nesvadba, J. Patočka. Hlavní pracovníci při výstavě byli mimo již uvedené učitele pp.: Böhm, J. Žanta, A. Krulin, J. Khun a j., pak pí. M. Kotrbová a dívčí odbor NVČ.

Dvůr Králové. Odbor zřízen roku 1893. Př. J. Klazar, star. města, j. J. Langer, říd. měšť. škol. chlap. Čl. výb.: Ot. Saitz, řed. gymn., V. Morávek, okr. šk. insp., F. Zitta,uč., Št. Finger, měst. radní, F. Klazar st., sládek, F. Klazar ml., velkoprůmyslník, JUDr. Rud. Nedbal. Pracovník: J. Holub, měšť.

Golčův Jeníkov. Odbor zřízen r. 1894 za okres haberský. Výstavka od 28. do 30. září 1894. Př. V. Kohout, okr. star. ve Vilí-mově, místopř. J. Thon, purkm. v Golč. Jeníkově (činný za př.), j. Fr. Maršálek, odb. uč., Sběratelé: J. Příborský, uč. v Habrech, A. Žďárský, uč. ve Vilímové, A. Bretter, lékár. v Habrech, F. Maršálek, uč. Čl. výb.: J. A. Zelený, řid. měšť. školy, J. Kluh, říd. uč. v Habrech, J. Geier, okr. taj. v Habrech. Pracovníci při výstavě: P. J. Novák, katecheta, V. Nový, inž. a místopř. a sběratelé.

Habry.

Hlinsko. Př. K. Adámek, j. JUC. K. Adamek.

inženýr, j.=jednatel, kraj. = krajinský, kand. = kandidát, lék. = lékař, lékár. = lékárník, liter. = literární, maj. = majitel, měst. = městský, míst. = místní, místopř. = místopředseda nebo místopředsedkyně, měšť. = měšťan, náčel. = náčelník, nám. = náměstek, not. = notář, ob. = obecní, obch. = obchodník, obvod. = obvodní, odb. = odbor, odbor. = odborný, odděl. = oddělení, okr. = okresní, obč. = občanská, pokl = pokladník, posl. = poslanec, prof. = professor, prům. = průmyslový, př. = předseda neb předsedkyně, předn. = přednosta, purkm. = purkmistr, red. = redaktor, rol. = rolník, řemesl. == řemeslnická, řid. = řiditel, říd. = řídící, sběr = sběratel, star. == starosta, stat. = statkář, soud. = soudní, spoř. = spořitelna, slavn. = slavnostní, šk.=školní, taj. = tajemník, tech. = technik, uč. = učitel neb učitelka, účet. = účetní, velkostat. = velkostatkář, výb. = výbor, všeob. = všeobecná, zál. = záložna, ze-měd. = zemědělská, zprav. = zpravodaj, zvě-rolék. = zvěrolékař, zem. = zemský, zapis. = zapisovatel.