Odbor výtvarný pečoval o soupis, sebrání a důstojné vystavení cenných památek výtvarných. Boh. Schnirch, předseda, St. Su-charda, místopř., arch. Jos. Fanta, jednatel. Členové: J. Beránek, J Benešovský-Veselý, V. Borůvka, Jind. Bubeníček, Al. Čenský, Fr. Hergesell, J. Herain, V. Jansa, J. Janša, Ed. Kadraba, J. Kvapil, K. Klusáček, R. Kříže-necký, K. Liebscher, A. Liebscher, J. Martin, V. Melichar, J. Němeček, R. Novák, Jindřich Pazdera, S. Pinkas, J. Prousek, E. Sochor, PhC. J. Soukup, V. Schwarz, V. R. Smolík, K. Stapfer, Ot. Valenta, Čeněk Vosmík, Vil. Weitenweber, K. Záhorský, J. Ženíšek. Odbor svolal k uskutečnění svého programu následující pracovní kroužky a odborné komise: a) kroužek vyšívkový; jemu svěřeno roztřídění, upravení vyšívek a části krojových. Členové: pí. Augustinová, sl. M Balšánkova, sl. Reg. Bíbova, sl. Zd. Delínova, sl. B. Havlíčkova, sl. Kličkovyý, sl. Emma Krostova, sl. Klein-mondova, pí. Klementová, sl. Anna Loykova, pí. J. Maudrová, sl. Pacoldovy, pí. M. Reins-bergová, pí. M. Rösenbergová, sl. M. Šmolkova, sl. A. Suchardova, sl. J. Vaetrova, pí. M. Wiehlová, pí. K. Zelená; b) komise fotografická, jíž úkolem bylo snésti fotografie a fotogr. reprodukce pro skup cenných památek a skup. církevní, jichž použije se buď co doplnění sbírek některých skupin cenných památek výtvarných, buď samostatně při odd. stavitelském. Členové z odboru výtvarného: J. Beránek, J Herain, R, Kříženecký, dr. B. Matějka, dr. Jos. Němeček; z odboru církevního: dr. A. Podlaha, P. E. Šittler; c) komise pro medailerstvi, jíž bylo snésti mince a medaile a uspořádati sbírky umění ryje-ckého. Členové: E. Mikš a E. Fiala; d) komise instalační: J. Bubeníček, J. Fanta, Jan Herain, Jan Janša, E. Kadraba, K. Klusáček, R. Kříženecký, B Schnirch, V. R. Smolík, S Sucharda, J. Ženíšek, V. Schwarz; e) komise pro nábytek a řezby: E. Kadraba a St. Sucharda; f) komise pro práce kované a jiné práce kovové: R. Kříženecký, V. Němec, Em. Novák; g) komise krajkářství českoslovanského starala se o sebrání krajek a jich roztřídění, spořádání a náležité vystavení: slečna Reg. Bíbova, učitelka, a sl. M. A. Šmolkova, učit ; h) komise pro soupis a snesení památek církevních: členové odboru výtvarného: archit. J. Fanta, a architekt R. Křiženecký; členové odboru církevního: farář Fr. Ekert, V Ho-nejsek,_farář, dr A. Podlaha, univ. adjunkt, a Ed. Šittler, provisor semináře.

Odbor obchodní. Fr. Rašín ryt. z Ryzm-burka, předseda, V. Karbus, I. místopř., Jan Grégr, II. místopř., A. Westerlöv, jednatel (dříve A. Nicka a H. Cipra), V. Hrdina, pokl. Členové: J Beroušek, Fr. Brůža, A. J. Čepl, R. David, E. Dvořák, L. Dux, J. Engelmann, J. Ferkel, K. Gerber, Th. Gsöllhofer, A. B Holina, A Chalupa, A. Jirků, H. Kalivoda, Fr. Kašpar, H. Kurc, Ad. Lokay, J. Louma, J. Matějka, V. Pacák, P. V. Perman, J. Plíhal, B. Přibyslavský, J. Rosický, J. Springer, Vác. Svoboda, I. Em. Škola, Vác. Šrámek, Josef Wiesner. Obchodní komoru pražskou zastupovali při schůzích tajemník dr. Fořt a dr. R. Hotowetz.

Odbor spolkový. I. Vzdělávací spolky: E. Houdek, J Lehar, Schwerak II. Podpůrné spolky. J. Jermář, J. Šesták, J Vorlíček. III. Zábavní spolky: G. Čuba, Honel, F. Werner.

IV. Sportovní spolky: J Balvín, R. Drbal, Fr. Moučka.

Odbor školský ústřední. E. Hulička, předseda. Ad. Frumar, místopředseda. Jednatelé:

V. Čihák a J. Schrötter. Pokladník: F. Pavlík. Členové: J. Auštěcký, J. Balvín, sl. Růžena Bartoníčkova, M. Benda, V. Beneš, V. Ber-nášek, K Buzek, sli. A. Cutikova, Jos. Cvekl, sl. A. Čadova, V. Červinka, J. Dolenský, J. Dinebier, Em. Formánek, J. Gmach, sl. J. Grünwaldova, sl. K. Hanušova, sl. Ludmila Hrabalova, Frant. Hrnčíř, sl. L. Jakubičkova, A. Jandl, A. Janů, J. Jarý, pí. A. Jelenová, A. Jerie, A Jirák, A. Kamarýt, J Klenka, J. Klika, F. Kotouč, V. Kredba, V. Krejčí, Jos.

Krůta, slečna B. Ledvinkova, E. Lippert, A. Melichar, A. Mojžíš, J. Mynářský, dr. J. V. Novák, F. Nygrýn, J. Paták, J. Petřík, V. Petřík, J. Porteš, si. A. Skokanova, K Steinich, J. Svoboda, sl. M. Šťastná, K. Štech, K. Ště-pán, J. A. Teppe, T. Tuhý, A Vávra, J. Veselý, J. Vildvald, A. Vimmer, J. Volf, Boh. Záhora, V. Zelinger.

Odbor akademický. Dr. Em. Kaufmann, protektor, MUC. Frant. Hamza, předseda, J. Krekule (del. Všehrdu), Fr. Zeman, místopředsedové, dr. Max. Wellner (del. Radbuzy), jednatel, MUC. Boh. Müller, pokladník; J. A. Jíra (del. Smetany), pořadatel, Jos. Kolář, zapisovatel. Členové: J. Amler (del. spolku posluchačů chemie), J. Brejcha (del Krakovce),

E. Cigánek (del. Opavy), J. Čech (del spolku posluchačů inženýrství), MUC. Cel. Daníček, J. Dist (del. spolku českých mediků), Doležal K., Felix V. (del. Jednoty čes. mathematiků), dr. J. Fischer (del. Řípu), MUC. Ig. Grydil (del. Radhoště), A. Hoffman, MUC. F. Horák (tajemník odboru a del. Sázavana), MUC. O. Cholínský (del. Krakonoše), JUC. J. Kettner (del. spolku akad. kolínských), J. Klíma (del. Podpůrného spolku filosof.), dr. V. Kopista, J. Kracík (del. jednoty čes. filologů), J. Lamač, I. Leypold (del. ak. klubu v Přerově), JUC. Fr. Mézl (del. Moravské Besedy), MUC. Jos. Minarik (del. Detvana), M. Popper (del. Sp českých akad. židů), JUC. Aug. Seifert (del. »Akad. čten. jednoty« v Jičíně), dr. J. Skrbek, V. Soukup (del. Úhlavy), PhC. Jan Soukup (del. spolku přátel starožitnictví), J. Spiess (del. Dobroslava), V. Štěpánek (del spolku akad chrudimských), F. Tachezí (del Chodu), Zd. Tobolka (del. klubu histor.), L. Uherek (del. Akad. spolku ve Vídni), Ant. Valšík (del. Spolku posluchačů strojního inžen.), J. Vejtruba (del. Jeronýma), K. Vojta, K. Vo-střebal (delegát klubu čes. farmac.), T. Ža-kavec, A. Žalud (del. Jungmanna).

Odbor právnický. Dr. Č. Klier, jednatel, dr. Ed. Baštýř, pokladník, dr. L Pluhař, zapisovatel. Členové: dr. Ig. Arnstein, dr. K. Baxa, dr. K. Heller, dr. K Kadlec, dr. H. Kollmann, R. Kratochvíle, dr. J Matys, dr. V. Melichar, dr. T. Šašek, JUC. Jar. Salaba, zástupce spolku českých právníků »Všehrd«.

Odbor pro válečnictví. Em. svob. pán Salomon z Friedbergů Mirohorský, předseda, P. Blažek, jednatel, E. Neumann, zapisovatel. Členové: dr. Ettel z Hvozdomilu, V Kletečka, dr. V: Kurz, J. Prokopec, A. Rašin, F. Rašín z Ryzmburku, A. Russ, J. Staus, dr. H. Toman.

Odbory církevní. a) Pro oddělení katolické. V. Černý, J. Drozd, X. Dvořák, Fr. Ekert, J. Flum, V. Honejsek, P. A. Jemelka, K. Konrád († 3. listop. 1894), J. Košnář, dr. A. Podlaha, K Procházka, dr. A. Soldát, P. Jos. T. J. Svoboda, J. Svoboda, P. J. Šimon, Ed Šittler, dr. J Tumpach, Fr. Žák. b) Pro oddělení evangelické. Dp. B. Mareš, předseda, A. Švanda, tajemník, A. Lukl, pokladník. Členové: Dp. J. Souček, dr. K. Setun-ský, M. Blecha, J. Š xta, J. Hála, dp. Václ. Betka, A. Adolf, P. Váša, E. Smetánka, Jos. Šimek, A Novotný, F. Prudký, I. Otta.

Odbor dámský pro oddělení „Česká žena". Pí. Ž. Podlipská, předsedkyně, pí. A. Koubová a pí. Baumgartlová, místopředsedkyně, pí. J. Danešová, jednatelka, pí. L. Ortová de Pauli, pokladní, sl. D. Hanušova, účetní, sl. A. Horáčkova, zapisovatelka. Členové: sl. K Hanušova, pí M. Jelínková, J. Kaucká, pí.

F. Kodrlová, pí. H Nebeská, pí. A. Poková, sl. B. Škardova, JUC. Fr C. Vlk, koncipista N. V. Č. jako zástupce výstavní kanceláře.

Průmyslový odbor, a) Odbor hlavní: M. Bílek, V. Němec, E Cíifka, jednatel, Bed. Anthon, A. Häusler, J O. Jech, J. Jirousek, J. Krejčík, Fr. Křižík, dr V. Kurz, Fr. Macháček, F. Mellan, K. Mráček, J. Otto, Jindř. Pazdera, V. J. Sommerschuh, A. Storch, Jan Šourek, J. Toužimský. L. Vojáček, b) Oddělení cukrovarnické: H. Jelínek, předseda, J. Felcman, místopředs , F. Herles, jednatel, V. Hořínek, pokladník. Členové: J. Beutl, Fr.V. Goller, G Hodek, H Karlík, G. Lustig,

K. C. Neumann, K. Preis. c) Odděleni chemické: J, Engelmann, předseda, J. V. Jahn, dr. K. Fragner, místopředs., A. Kukla, Josef Schneider, jednatelé. Užší komitét: A. Bělo-houbek, A. Čečetka, L. Čupr, dr K. Fragner, Fr. Herles, J. V. Jahn, J. Jettmar, E. Kubrycht, A. Kukla, dr. J B. Lambl, A. Pavec, H. Rü-diger, J. Stoklasa, J. Tesánek, JUC. J. Tomášek, J. Weiss, L. Zykan, Ant. Ženíšek, Frant. Židlický, prof. Fr. Štolba, A. Ženíšek. Širší komitét: A. Haškovec, J. Bondy, C. Havlík, J. Janoušek, J. Mašek, A. Mašin, J. Materna, A. Mollenda, A. Nydrle, L. Procházka, Jos. Rosenberg, Frant, Schiller, Fr. Sezemský, J. Spurný, dr. Fr. Zátka, V. Tomášek, A. Tůma, Fr. Kremlička.

Odbor sokolský. Dr. L. Kresl, předseda, E. Bujárek, první jednatel, A. Kroupa, nám. předsedy, Fr. Kotrouš, druhý jednatel, Fr. Sochorovský, pokladník, JUC. Em. Jelínek, první zapisovatel, JUC. F. Chochole, druhý zapisovatel. Členové: V. Forman st., J. Záhorský, Jar. Hásek, Fr. Beránek, dr. K. Zikmund, dr. L. Suk, MUC. L. Cibulka, MUC. Václav Fiala.

Odbor hasičský. J. A. Jindra, předseda, J. Hübsch, jednatel, M. Mayer, pokladník. Členové: dr. J. Figar, J. Hof, Č. Hora, Josef Hubálek, J Karásek, F. Kuklich, A. L. Seidl, K. Tichý, B. Tožička, V. Vrabčík. Z Moravy účastnili se prací: K. Vozáb, R. Ludwig.

Odbor amerických katolíkův. Předseda V. Lála, velkoobchodník v Chicagu, místopředs. J. Geringer, spolumajitel českého pivovaru v Chicagu, dopisující tajemník M Farník, farář osady sv. Ludmily v Chicagu, proto-kolní tajemník V. Gross, redaktor, pokladník A. Malčák, maj. domu, důvěrníci: A. Sobotka, Fr. Vokoun, V Žák, P. Neužil O. S. B., zástupce odboru na NVČ. V. Hojsa, katecheta v Praze.

Odbor amerických spolků svobodomyslných. Členové častěji se měnili a jména jejich nebyla výkonnému výboru NVČ. oznámena. Stálými členy a pracovníky až do ukončení NVČ. byli Spěvák z Chicaga a stavitel Krčil z Chicaga. Předs. byl J. Pecha, not. v Chicagu.

Dělnický odbor. K. Dědic (za odborný list krejčí a kožešníků , J. Staněk (za podpůrný spolek pomocníků kloboučnických), V. Černý (za odborný spolek »Kovodělník«), Ant Fontan (za odborný spolek děl, truhlářských), A. Stezka (za red. »Kovodělníka«), F. Heyduk (za »Vltavana«), Mužík (za spol. vzáj. se podpor. klempířů), Kostka (za Českoslov. dělnickou besedu), Růžička (za První všeob. spolek vzáj. se podporujících dělníků v Karlíně), V. Řezníček (za Rukavičkářskou besedu), J. Hovorka (za První spol děl. čalounických), M. Záhorský (za první spolek vzáj. se podp. dělníků »Samaritán« na Vinohradech), Jan Nekovářík (za Spol. vzáj. se podp sedlářů pražských), J. Novák (za »Parokruh«, první spolek vzáj. se podp. řidičů parních strojů a kotlů).

IV. Krajinskéodbory a výstavky.*)

1. V Čechách.

Bechyně. Odbor zřízen r. 1893. Výstavka 14. květ. 1894. Př. kraj. výstavky Lustig K. uč., zároveň sběr.

*) Odbory, při nichž nejsou udáni členové, buď jen krátkou dobu trvaly, nepracujíce až do otevření N V. Č., anebo nezaslaly přes všechny urgence seznam svých členů. Z té příčiny nemohly býti také pojaty do seznamu na str. 22 tohoto díla Zkratky, jichž v seznamech použito, znamenají: adj. = adjunkt, adv. — advokát, akad. = akademický, čl. = členové, cukr. = cukrovar, děk. = děkan, díloved. = dílovedoucí, ev. = evangelický, fot. = fotograf, gymn. = gymnasium, hosp.= hospodářský, insp = inspektor, inž. =