2. Osobnosti v historii českého zemědělství vynikající (obrazy, poprsí). 3. Názvosloví a říkadla, pranostiky, přísloví zemědělská atd.

4. Písně zemědělské.

C. 1. Mapy a diagramy zemědělské, jak je vydává statistická kancelář zemědělské rady. 2. Statistika cen, staré účty, zápisy.

3. Úvěr, zadluženost, parcelace. 4. Rozpočty, příjmy a vydání.

Oddělení toto pořídilo by se laskavým zapůjčením map a zpráv zemědělské rady pro království České.

D. 1. Hospodářské spolky (grafické znázornění jejich činnosti a stavu). 2. Hospodářské výstavy (mapa dosavadních výstav, grafické znázornění jejich návštěv, úspěch výstav a vystavených předmětů, konečně výstava všech cen). 3. Zákonodárství zemědělské. 4. Zemědělská literatura. 5. Zemědělské školství.

Program vinařského oddělení.

I. Předměty starší doby: Listiny, privilegia, knihy perkrechtní, registra a urbáře měst a panství, účty viničně, spisy tištěné i psané a pod. Prognostika, přísloví, pořekadla, rčení, písně, jména rév a terminologie vinařská vůbec. Jména vinic, lánů a osad na někdejší vinice a vinařství poukazující, právní obyčeje, propouštění, perkrecht, obyčeje při vinobraní a při pracích viničních. Cechovní zbytky, jako: prapor, pečítka, obrazy, truhlice, artikule, účty, knihy, řády pracovní atd. Plány sklepův. Celkový obraz hospodářství vinič-ného i sklepního. Stará i moderní vinárna. II. Slovník naučný všech nyní užívaných slov s výkladem i obrazy. Mapy vinorodých okresů, statistické mapy o výnosu vína v zemích českých, statistické tabulky o vývoji vinařství a pod. III. Nástroje a modely budov a vinic doby přítomné.

Program včelařského oddělení.

1. Veškeré české spisy o včelařství, i spisy cizojazyčné o včelařství v zemích českých. 2. Pravidla, přísloví, pořekadla a řády vče-lařské. 3. Mapy, diagramy a statistické tabulky o vývinu včelařství v zemích českých. 4. Obrazy a fotografie včelařů, včelínů, úlů a medometů.

5. Seznam medonosných bylin, jak v herbářích (starých i nových), tak na obrazích s vytčením, v kterých okresích se nalézají. 6. Mapy rozšíření medonosných bylin v zemích českých. 7. Úly od nejstarších dob až na naše časy, jakož i včelařské náčiní a jiné potřeby. 8. Krmě a nápoje, které se od Čechů kdy z medu připravovaly. 9. Všeliké památky historické. 10. Zpracování vosku.

Sluší vůbec pečovati, aby výstava zemědělství obsahovala: A. 1. Obrazy a modely hospodářství, práce zemědělsko-technické (meliorace a pod.). 2. Nářadí a náčiní hospodářské v historickém postupu se zvláštním vytčením českých vynálezů. 3. Všeliké památky historické týkající se hospodářství v zemích českých (památky neliterární). 4. Osobnosti vynikající v dějinách českého zemědělství. B. Život v obrazích i modelech — jejich byt, jejichpráce. C. 1. Mapy hospodářské. 2. Ukázky plodin v systematickém, pořádku. 3. Názvosloví hospodářská. 4. Říkadla vztahující se k životu zemědělcův. D. 1. Výroba z plodin. 2. Rozpočty. 3. Statistika. E. l. Listiny, privilegia a pod. 2. Literatura. 3. Školství.

Chov, rybářství, plavectví, lesnictví mají podobný program, ovšem se změnami vyplývajícími z jejich zvláštností.

Program dělnického odboru.

I. Zřízeny býti mají 2 dělnické domky a 1 budova: A. Jeden jaký nyní stává dle vzoru továrního (t. zv. kasárny); ten sestávati bude z 5 oddělení, a sice: a) život dělníka průmyslového (továrního), b) život dělníka

domácího průmyslu, a to sklářů a kořalkářů z okolí Turnova, c) život dělníka zemědělského, d) dělníka hornického, e) život horníka při práci — (ve skutečnosti). B. Druhý vzorný domek, jaký by měl býti, vyhovuje zdravotním požadavkům a moderní technice, v němž bude znázorněn v diagramech život dělníka (dělnic a dětí) dle mzdy a pracovní doby: a) továrního, b) živnostenského, c) zemědělského.

Zde znázorněno býti má, jaká je mzda, jak dlouhá doba pracovní, práce úkolová, denní, přes čas, průměrná mzda atp. Pokusy o postavem dělnického domku (modely, plány atd.).

C. Zřízena býti má zvláštní budova na diagramy, podobizny atd.

II. Rodinný život dělníka (diagram); rodina kolik čítá členů, velikost bytů, příjem a vydání, kolik jich v rodině pracuje a jak velká částka na výživu jednotlivého člena rodiny připadá. K dosažení správných statistických dat použito bude dotazníků na krajinské organisace a spolky, jakož i dat úředních.

III. Dělník v životě společenském a kulturním (diagramy a mapy).

1. Všeobecný ruch dělnický v nové době.

2. Grafické znázornění vzrůstu a postupu dělnických spolků a pokroku vzdělanosti.

3. Literatura: vědecké spisy, časopisy, příležitostné brožury, kalendáře atd., sbírka starých časopisů a brožur atd.

4.Spolčování: a) spolky emancipační, b)své-pomocné, c) odborné, d) hromady pomocnické.

Zde znázorněno budiž, mnoho-li kterých spolků stává, mnoho-li přednášek pořádáno bylo, mnoho-li knihoven velkých, mnoho-li časopisů dělnických vychází a vycházelo, mnoho-li se jich ve spolcích odebírá, mnoho-li věnováno na účely národní a humanitní, mnoho-li bylo v celku na podpory vyplaceno, mnoho-li přijato, kolik je všech spolků a mnoho-li členů čítají, které odbory jsou více nakloněny ku spolkářství.

IV. Podobiznami znázorněný život dělníka při práci různých oborů: a) život a povolání dělníka, b) různé scény ze života, c) jeho obydlí z různých krajů, d) podobizny mužů i žen o dělnictvo zasloužilých, e) vzorná místnost spolku vzdělávacího.

V. Stěhování a trvalé bydliště dělníka: a) továrního, b) živnostenského, c) zemědělského. — 1. dle krajů, 2. dle míst průmyslových, 3. dle měst, 4. dle venkovských obcí, 5. dle ciziny.

VI. Úmrtnost a zdravotní poměry dle téhož vzoru.

VII. Pojišťování dělnictva.

Mimo to zřízeno bude oddělení pro dělnické spolky, ve kterém každý spolek samostatně vystupovati má.

Program odboru katolického dělnictva.

Katolické dělnictvo českoslovanské obešle výstavu souborně, a oddělení katolického dělnictva seřaděno bude dle zemí a diecesí. 1. Spolky a jednoty katolického dělnictva z Čech, Moravy a Slezska zodpovídají připojený dotazník a zašlou jej našemu odboru nejdéle do 1. března 1895. 2. Vypracují sami kaligraficky a stručně své spolkové dějiny na ministerském papíru ve formátu půlar-chovém. 3. Podají grafické znázornění přibývání členstva od roku založení. 4. Postarají se o podobizny svých, o katolický život zasloužilých mužův. 5. Zašlou nám originály, výkresy neb podobizny památných předmětů, které budou chtíti vystavovati (jako: fotografie praporů, spolkových budov, medaille, spolkové odznaky atd). 6. Jednotlivci v naší katolické dělnické straně stojící, čím budou moci prospěti naší výstavě, nechť prospěli, zvláště (sděl s námiV. a) kde který katolický dělník čím a proč byl vyznamenán; b) kde který katolický dělník jakou prací (dílem,

samostatnou prací, vynálezem a p.) vynikl a se proslavil. 7. Nechť zapůjčí po případě obstarají staré spisy, brožury, časopisy atd. týkající se hnutí a života křesťansky-sociálního.

Program odboru archaeologického.

Sbírky archaeologické nebudou sestávati ze všech předmětů nebo celých nálezů, které by se k vystavení poslaly, nýbrž sestrojí se jen jakési vzorné museum české a moravské předhistorie. Ze sbírek přihlášených vyberou se jen nálezy pěkné, typické a dobře prozkoumané a ty budou pak srovnány chronologicky tím způsobem, že počínaje od vchodu do výstavy archaeologické Vyloženy budou na jedné straně předměty z diluvia českého, na druhé moravského, a tak se bude pokračovati souběžně, s rozličným zastoupením dob dle bohatství nálezů té které periody, až se Morava i Čechy sejdou v době slovanské. Moravská kolekce jest už téměř celá připravena, díky práci dr. L. Niederle, který k tomu účelu objel hlavní sbírky na Moravě, a česká se již také připravuje.

Ve výstavě archaeologické budou přenesené původní hroby, řada modelů hrobů a hradišť, hojnost plánů a diagramů. Pomýšlí se i na figuriny znázorňující některou scénu ze života našich předků předhistorických.

Program odboru literárního.

Celé literatuře věnován bude diagram, který znázorní v podobě řek a přítoků hlavní vlivy a směry v literatuře české od nejdávnějších dob až po naše časy. K celé literatuře přihlížeti bude také souborná výstava vynikajících spisovatelů českých (celkem asi třicet). Bude se týkati nejen spisovatelské činnosti našich vynikajících literátů, nýbrž zahrne v sebe i jiné zajímavé památky, pokud se nám po nich dochovaly. Sem spadá i výstava, jež týká se vývoje českého pravopisu.

Podrobněji má býti zobrazena literatura česká nové doby. Především znázorní se postupný vzrůst české literatury v nové době. To stane se jednak knihami, jednak diagramy. Knihami tím způsobem, že vystaví se vedle sebe všecky spisy vyšlé na př. r. 1795 a tak bude se postupovati po jistých obdobích buď desítiletých nebo čtvrtstoletých až do r. 1895. K tomu budou se pojiti diagramy vysvětlující. Jeden bude podávati počet českých spisovatelů za různých dob od konce předešlého století až k našim dnům.

Diagramem jiným má býti znázorněn poměr mezi literaturou původní a překlady. Překlady podle jednotlivých jazyků; dále poměr mezi překlady z jazyků slovanských a neslovanských atd.

Jiný diagram bude znázorňovati poměr mezi jednotlivými odbory literatury co do obsahu (básnictví, literatura nauková a v nich zase jednotlivé druhy).

Jiným způsobem mají býti vystiženy hlavní proudy a směry v literatuře české nové doby.

Zvláštní mapa poučí nás o literárních středištích v první polovici našeho věku. Jiná mapa bude znázorňovati rodiště českých spisovatelů.

Vedle toho mají býti požádány některé instituce, jejichž účelem je vydávání knih a podporování literatury a vědy, jako Dědictví cyrilomethodějské, Dědictví svatojanské, Dědictví maličkých; dále Matice Česká, Učená společnost, Česká akademie, Matice Moravská, Matice Opavská, Matice slovenská, Matice lidu a j., aby na N. V. Č. rozvinuly obraz o své činnosti.

Kromě toho má se uvažovati o tom, aby při výstavě literární zřídil se salon, který by sloužil zároveň za čítárnu. Tam by se navště-vovatel shledal též se všemi českými časopisy v rok výstavy vycházejícími; o ty mají se za