Lidové kroje budou všeho druhu: mužské, ženské i dětské, sváteční, svatební i všední, jako jsou na př. čepice, pangrotky, tchořovice, vydrovky, beranice, klobouky, kabáty, bru-cleky, lajdíky, frýdky, koženky, nohavice, pásy, punčochy, střevíce, opánky, krpce, boty, kožichy, šuby, župice, dubňáky, haleny, kor-dulky, kamizolky, kabátky, živůtky, šněro-vačky, punty, rukávce, loktušky, zlaté a stříbrné čepce, rožky, šatky, vínky, pentlíky, party, holubinky atd. Rovněž sem náležejí součástky krojů: jehlice, loubky, náušnice, prsteny, hodinky, řetízky, dýmky, hole, čekany, obušky, tabatěrky a j.

Oběžník Ženského výrobního spolku českého v Praze,

sestavený Eliškou Krásnohorskou a vydaný ku všem českým ženám a dívkám, zvláště k jednotám ženským, vyžadoval zprávy a sdělení zejména o rodinném a domácím životě našeho lidu a životu jeho mládeže. Měly se zvláště vytknouti: 1. Názory, zvyky, pověry, proroctví, říkadla, obřady, zdravotní pravidla, majetková ustanovení, příležitostní dary, modlitby, písně atd. při narození hošíka neb děvčátka se zřetelem na matku i dítě, na kmotry, na starší sourozence, na domácí čeleď, příbuzenstvo atd. Roucha, nářadí i jiné předměty k tomu příslušné.

2. Tělesná výchova dětí. Krmě a šat malých dětí. Jak matky nosí děti: zda na ruce, či v plachtě atd. Nemoci dětské, jich názvy, jich zaříkávání a léčení. Smrt dítěte; názory o ní. Rakvička dětská. Názory o počtu dětí.

3. Zacházení se šestinedělkou; obřady, dary, jídla jí určená; léčení její v onemocnění; předměty k tomu příslušné. Lože, kolébka; výkresy jich.

4. Ukolébavky, písně, hry a hračky dětské. Pořekadla o dětech. Názory lidu o vychování mravním. Tresty. Křestní jména zdrob-nělá, vůbec křestní jména lidová v různých prostonárodních formách.

5. Názory a poměry při smrti matky, rodičů vůbec. Názory o maceše a otčimovi. Osudy sirotků, dětí nemanželských, nalezenců na výchovu vzatých, mrzáčků, dětí zblbělých, malých zločinců, dětí žebravých. Pokud možno, statistika těchto poměrů.

6. Dětská práce v hospodářství a v továrnách; poměr její k návštěvě školní. Mzda dětí.

7. »Výměna« dětí českých a německých. Kde chodí české děti do škol německých.

8. V čem se jeví mravně i hmotně účinek škol obecných, hospod., řemesln. atd. Vliv vyučování industrialního na čistotu a pořádek dívek a hospodyň. Postavení industrialních učitelek. Ukázky ručních prací žaček vesnických. Ukázky oděvu a prádla doma ušitého či spravovaného.

9. Četba a písmo lidu. Staré knihy náboženské i světské, modlitby psané i tištěné. Kalendáře i s písemnými poznámkami. Novější čtení nejvíce mezi lidem oblíbené a rozšířené. Mnoho-li se čtou noviny. Ukázky písma staršího i nového; psané poznámky hospodářské i rodinné, ukázky dopisů, kšaftů, starých smluv svatebních i jiných, staré berní knížky, ukázky vesnických písemností obecních ze staré i nové doby. Psaná znaménka místo číslic dávněji tu onde mezi lidem užívaná.

10. Doklady rozmanitých vloh lidu. Ukázky výtvarných i jiných uměleckých pokusů samouků, rozličné práce dívek a babiček, slepců, zvláštnější práce řemeslníků, malby, sošky, řezby atd.

11. Vyšívání lidové. Budiž při něm přesně rozlišeno, co k českému, co snad k německému kroji náleží. Vzory vyšívek, pokud možno kolorované. Udání, který vzor a které sestavení barev jest či bylo v krajině nejobecnějším, nejoblíbenějším. Možno-li, budiž

udáno, co pochází od zvláštních vyšívaček a co zhotoveno v domácnosti.

12. Kroj a jeho části. Čím se v krajinách smíšených liší od kroje německého. Mnoho-li se ještě chodí v kroji původním. Které barvy převládají. Kolikerý kroj mívala selka bohatá, co stál. Šperky. Úprava vlasů, popis a vyobrazení její. Poloměstský kroj nynější. Prádlo a peřiny. Co náleží k výbavě nevěsty.

13. Nábytek, nádobí a nářadí; krby, peci, špižírny atd. Okrasy příbytku. Podlaha. Úprava stěn a stropů.

14. Domácí práce, zejména ženská. Jak se pere, žehlí, myje, bilí, zametá, jak se ukládají zásoby, jak se spravuje šatstvo, nábytek, stavení. Rozdělení času hospodyně a děveček v létě i v zimě. Domácí práce průmyslná; krajkářství, pletení ze slámy, z proutí a z rákosu, tkalcovství, předení, práce brusičské a sklářské v domácnosti atd. Kolovraty a jiné nástroje k práci žen.

15. Práce tovární, zejména ženská. Mzda; zdravota; vliv továren na mravnost; vliv školy na mravy lidu dělnického.

16. Stavení obytná, hospodářská atd., jak uvedeno v programu povšechném. Jsou-li na blízku obce německé, budiž naznačen rozdíl mezi úpravou stavení českých a německých. Názvosloví k tomu.

17. Práce hospodářské a různé její způsoby. Pravidla hospodářská. Hospodářské stroje a přístroje staré i nové. Co z hospodářských prací připadá ženským, a jak si svou práci vedou. Názvosloví k tomu.

18. Využitkování půdy soukromé i obecní. Pokroky hospodářské, průmysl hospodářský. Úprava cest a vod; opatření bezpečnostní. Kácení a vysazování lesů; vysazování stromků a křovin; domácí zahrádky; zelinářství a sadařství; víno, chmel, včely. Vliv školy na pěstování rostlinstva.

19. Symbolika rostlin. Byliny léčivé, domácí lékárna; byliny kouzelné. Byliny vonné, voňavky; vykuřování. Květiny za okny, mnoho-li se pěstují. Patří-li k slavnostnímu kroji květiny dělané čili nic.

20. Zvířena. Názory lidu o »němé tváři«. Drůbežnictví, chov dobytka. Způsoby a pověry při zabíjení drůbeže a pod. Honitba. Prostředky proti zvířatům škodným. Šetří-li se ptactva. Zacházení se zvířaty vůbec, předsudky a ukrutnosti proti některým zvířatům neškodným; vliv školy na ochranu zvířat. Symbolika zvířat.

21. Povozy a potahy: hospodářské, nákladní, k dopravě osob. Výstroj potahu a povozů při slavnostech. — Vozíky, trakaře atd. Názvosloví k tomu.

22. Nošení břemen. Jakým způsobem, jak daleko, jak rychle, jakými cestami, v čem a jak těžká břemena nosí lid, po případě ženy. Nůše, koše, plachty, vědra, bidla atd.

23. Průmysl venkovský, řemesla, obchod. Které potřeby se objednávají u řemeslníků místních, které se kupují u obchodníků kočujících neb usedlých ve městečkách a vsích, které na jarmarcích; které se v krajině vyrábějí a vyvážejí neb roznášejí. — Jsou-li ve vsích jiní obchodníci než židovští.

24. Co lze zvláštního zaznamenati o významu, poměrech a vlivu veškerého lidu kočovného a potulného, jako: kramářů, kros-nářů, kolportérů, jarmarečních umělců, pak cikánů, tuláků, žebráků. Jsou-li v místech usedlí cikáni, a co o nich zvláštního známo.

25. Význam vojančiny pro lid jindy a nyní. Zvyky při odvodu, při odchodu i příchodu vojska.

26. Veřejná i soukromá dobročinnost na venkově. Špitály a kdo je vydržuje. Kde a jak přispívá velkostatek, kde spolky na školy, na podporu chudiny a mládeže atd.

27. Jaká jest hospodárnost a střídmost i povšechná zámožnost. Jaký je v lidu smysl pro spolčování, vůbec pro svépomoc hospodářskou i občanskou. Jaké panují v lidu ná-ruživosti.

28. Poměry politické a národnostní. Kdy, kterak a do jaké míry vzbudilo se v krajině

národní uvědomění. Postup či ústup v krajinách na rozhraní národnostním; jak se má v tom ohledu úřední statistika ke skutečným poměrům.

29. Sousedský styk obou národností, jaký býval a jaký jest. Kde a co přijali během doby Češi od Němců či Němci od Čechů, co se týče slov a tvarů řeči, pořekadel, názorů, jmen, krojů, zvyků a mravů, dovedností, nástrojů, slohu stavby, pravidel hospodářských, pokrmů atd.

30. Strava lidu. Změnila-li se následkem rozvětvení železnic a usnadněné obchodní dopravy. Venkovská kuchyně. Česká jídla městská i selská, všední i slavnostní; recepty kuchařské, zvláště selské. Jak se strojí na stůl. Uctivé obyčeje vzhledem k »božímu dárku«.

31. Hody a slavnosti o svátcích kalendářních, při svatbách, křtech a pohřbech, při obžinkách atd. Náležité k tomu obyčeje a písně, kroje a jiné předměty.

32. Posty a pokání. Oběti, almužny, sliby a pod.

33. Pouti a procesí. Zázračná místa, studánky, kapličky; věci dotýkané, pamětní, kouzelné. Zjevení, vnuknutí a znamení; strašidla. Lidé ďáblem posedlí. Zaříkávači, čarodějnice, můry. Prorokové povětrnosti. Vy-kladačky snů a karet. Jak se hledá zloděj. Hledání pokladů.

34. Zábavy lidu jindy a nyní. Muziky. Besedy domácí a spolkové. Divadla ochotnická, kočující a loutková. Vyjíždky do Prahy za nové doby.

35. Vliv letních sídel, míst lázeňských a styku s touristy na lid v ohledu národním, mravním a hospodářském. Názory venkovanů o měšťácích.

36. Jaká jest horlivost či vlažnost náboženská, snášelivost k jinověrcům, názory o spravedlnosti časné i věčné, o všemmíru a přírodě, o nesmrtelnosti duše, o smrti.

37. Hřbitovy, úprava jich, originální nápisy z nich. Pověry o nich.

38. Povšechné zprávy o zvycích a mravech vůbec, o životě rodinném, o názorech právních. Podání, pověsti, přísloví, písně, jarmarečních nevyjímaje. Místní zvláštnosti řeči a přízvuku. Charakteristická jména osob, jednotlivých stavení, částí vesnic a městeček, lesů, polí, rybníků, skal, památných stromů. Povšechná pravidla zdvořilosti v obcování mezi lidem selským i starosvětsky městským, při obyčejném setkání, při obřadech a hostinách, při koupích, smlouvách, námluvách, mezi milenci, mezi dětmi a rodiči atd. Zajímavé výroky a úvahy o poměrech životních, zaslechnuté z úst prostého lidu.

Program zemědělského oddělení.

Mimo občasné výstavy chovu byla by stálá výstava plodin, která přirozeně by se třídila na obilí, luštěniny, okopaniny, trávy rostlinné, olejné, přadné, víno, chmel, ovoce, zeliny, květiny, dále byla by výstava lesnická, hutnická atd.

K jednotlivým těmto oddělením pojily by se oddíly retrospektivní a kulturní histo-rické-vinařské, chmelařské, včelařské, zahradnické, rybářské, lesnické, plavecké, hutnické, vrbařské. Hlavní oddělení zabralo by rolnictví v nejširším smyslu a mimo stálou výstavu plodin a občasnou výstavu chovu by obsahovalo asi toto:

A. 1. Obrazy a modely hospodářství, zvláště model statku vesnického a dvora panského s chlévy i stodolami. 2. Nářadí a náčiní v historickém postupu se zvláštním oddělením českých nálezů v tomto odvětví. 3. Obrazy práce v modelech i malované, po případě i alegorické obrazy. 4. Plastické mapy velkostatků, mapy statků, starší a novější mapy katastrální. 5. Soustavy hospodářské, výzkumní stanice, ukázky meliorace.

B. 1. Všeliké památky historické, listiny, privilegia, pečeti, řády, patenty atd.