str. 300

prádelna, koupelna, místnosti pro služebnictvo a pod., ve zvýšeném přízemku vlastní obydlí, velký »parlor«, t. j. salon, jídelna a pokoje pro hosty, v patře pak ložnice a zvláštní pokoje jednotlivých členů rodiny. Schody zevnější, nekryté, jsou jen pro cizí, domácí lidé vcházejí dveřmi pod nimi po dvou, třech schodech do suterénu a vnitřními schody, po vytápěných vesměs chodbách, pokrytých koberci, do vyšších místností. V zadu nachází se dvorek. To jest asi typ většiny čistě obydelních domů zámožnějších Čechů v amerických městech.

Residence na Výstavě národopisné řešena byla ovšem více výstavně, slučujíc hned dva »parlory«, kuchyň i jídelnu a koupelnu na jednom »flooru«. Jinak byla úprava místností zcela případná a názorná. Hned hlavní vchod, jakýsi portál se dřevěnými válcovitými sloupy, na nichž spočívá malá stříška, odpovídal dobře pravdě, neboť podobné často se vyskytují na amerických dřevěných budovách, jež mají býti trochu parádněji provedeny. Podlaha z úzkých prkének, přiléhajících rýhami k sobě na způsob našeho šindele, ale mnohem přesněji, nebo ze silných »bolců«, na způsob podlah na lodi, velmi pevných, má kolem stěn asi na stopu vysokou dřevěnou obrubu. Tato v kuchyni a v koupelně, mnohde i v jídelně a v jiných pokojích, je i 3—4 stopy vysoká a pěkně vyložena z prkének často různého tonu barvy a vroubených pěkně řezanými římsami. Kolem stropu, asi na stopu pod ním, podél všech stěn táhne se širší dřevěný rám, obyčejně pěkně upravený (moulding), na nějž zavěšují se obrazy, zrcadla a jiné ozdoby, visící na drátěných provazcích, často ozdobných, na způsob řetízků a pod., zavěšených v rámu onom pomocí plechového závěsu v podobě »S«, ovšem širokého a ozdobného. Ač dle obvyklého rčení »Amerika spočívá na hřebíkách«, kterých užívá se zde všeobecně místo obtížného »falcování«, klížení a pod., v pokoji do stěny se hřebíky netlukou, vše visí jen na onom rámu.

Dva »parlory«, jak je vykazovala výstavní residence, jsou ovšem přepychem, jaký v Americe zvláště Češi nemívají aspoň ne v tomto způsobu, přes chodbu. Spíše je část »parloru«, v níž schází se rodina, opatřena méně nákladným a choulostivým nábytkem, jako byl asi onen na levo od vchodu, oddělena od »slavnostní části«, s okny do průčelí, do ulice, posunovacími širokými dveřmi, pravou to celou pohyblivou stěnou, jak to je v Americe zvykem. Ve výstavní residenci byly též na ten způsob upraveny dvéře, ale nikde ne v tom rozsahu celé příčky ve dlouhé místnosti, rozdělené jí takto na dva »parlory«, z nichž druhý, obyčejný, má světlo jen z postranní uličky nebo ze zahrady.

Nerozlučnou součástí obou »parlorů« byly ovšem, po českoamericku řečeno, »houpáky« či »rakače« (rocking-chair), houpací lenošky, na levo prostší dřevěné a rákosové, v onom na pravo vycpané a plyšem potažené. Tlusté koberce, »karpety« (carpets) kryjí úplně zem, a sice jsou květované a hodně živých barev, právě jako těžké vesměs látky, jimiž je potažen nábytek, a čalouny. Americký obecný vkus snese v tom směru důkladnou dávku! I okna bývají opatřena pestrými skly, zvláště ono veliké v obloukovitém výklenku, vypouklé a různobarvé, mnohdy i vykládané, či se vpalovanými ozdobami na způsob oken chrámových. Také hojné květiny, zvláště tropické, listnaté a pak kaktusy skvělých barev květu, v Americe velmi hojné, zdobí »parlory«. Obrazy, dle vkusu a vzdělání obyvatele ovšem velmi rozličné, nejčastěji však barvotiskové nebo laciné, po továrnicku malované, a více méně skreslené podobizny visí v »parlorech« ve zlacených a stříbřených těžkých rámech. Těžké záclony na oknech a portiery na dveřích, barevná lampa visací nebo vysoká stojací s pestrým stínítkem, nějaký etažér, často také bohatě zlacený se skleněnými a porcelánovými vázami, rovněž s květy, a konečně na stole, snad tu a tam rozumí se, že pokrytém pestře květovanou těžkou přikrývkou, také nějaká kniha v barevné anglické, zlacené vazbě. Nikde však nescházejí hojná plivátka, plechová nebo porcelánová, v podobě nízkých, velmi baňatých láhví se širokým hrdlem a okolkem, naplněných do polovice vodou. Někdy, jako jsme viděli i v »parloru« ve výstavní residenci jsou plivátka ukryta v podobě želvy nebo obrovského brouka, žáby a pod. Američané jsou zvláštními přátely podobných hraček a »překvapení«, jevíce ve mnohém směru vkus »velkých dětí«. V parlorech residencí, jež mají býti elegantními a nádhernými, nescházívá ovšem také krb, hodně parádní, namnoze mramorový aneb aspoň napodobený, jak bylo tomu i v residenci výstavní, avšak krajané naši dávají rozumně přednost pěkným železným, obyčejně ozdobným kamnům, jež se postaví uprostřed pokoje a na léto se odstraní. Ve mnohých větších residencích a v hotelích a závodech průmyslových šmahem je zavedeno topení vzduchem, nebo parou či vodou, načež pobronzovaný stojan »s hady«, t. j. rourami, nahrazuje kamna.

Slohově zařízených pokojů, tím méně pak celých domů a domácností, nalézáme jen u nejbohatších, přímo mi-lionářských rodin, které to odkoukaly v Evropě a po případě koupily si za mořem i celé zařízení a francouzskými či německými dekoratéry daly si byt upraviti. Jakmile však do toho chtějí podobní lidé sami mluviti, je hned po souladu, pro nějž má průměrný Američan velmi málo smyslu. Ve většině i bohatých amerických domácností bývá každý pokoj, ba i každý kus nábytku jakoby z jiného světa, často i jiné barvy, a tak působí americké byty spíše okázalou křiklavou nádherou, nežli ladným uspořádáním.

Při zařízení amerického pokoje zasluhují zajisté ještě zmínku okna, která nejsou otvírací, nýbrž šoupací, nahoru a dolů v rýze pažení. Bývají pouze jednoduchá, což při tuhých zimách, panujících ve většině států Čechy osedlých, není právě ani příjemno, ani zdrávo. »Rolety« jsou pak z papíru nebo tuhé látky, která se rovněž pošinuje zdola nahoru pomocí péra, jak je tomu u mnohých našich železničních vozů. Konečně důležitou součástkou bytů jsou i almary ve zdi, malé příhrady na způsob tmavých pokojíčků, nazvané »klosety«. Naše dřevěné almary stávají se tím zbytečnými.

Vedle obou »parlorů« výstavní residence, o nichž nedá se kromě těchto všeobecných poznámek nic zvláštního říci, nežli že byly uspořádány celkem přece ještě mnohem vkusněji, než bývají ve skutečnosti, nacházely se na téže chodbě ložnice, jídelna, kuchyně a koupelna, všecko se zvláštními vchody z chodby, což bývá zřídka. Jídelna se všeobecným rázem místností v americké residenci nečinila nábytkem ani náčiním svým, z Prahy pocházejícím, pravý americký dojem, i vzdor té kredenci, nacházející se opět ve zdi. Rozdíly mohl nalézti ovšem jen pozorovatel v Ame-