str. 78

u Josefa Zwikla v Mladé Boleslavi. Ze sbírky Jana Ev. Ko-nopasa »Pranostyka, t. j. rolnická moudrost v příslovích« (Listopad. Prosinec). J. V. Šimák, Inventář po paní Dorotě Hrzá-ňové z Řehnic z r. 1555. (Desky zemské menší 192 P 2.) — Josef Krauskopf, Lišejníky okolí mladoboleslavského. P. Josef Vojáček, Ves Mladá podle záznamů ve farní pamětnici a jiných pramenů. Zánik osady této. Zánik obce Mladé. Eduard Svárovský, Pokus o obnovení dobrovických vinic. Václav Čech, Škola před 70 lety v Bezně. Rok 1931 podle stoletého kalendáře. (K. S.) Em. Sedláček, Pověrčivost ještě v letech padesátých minulého století. (Čarování na vypátrání zloděje.) V. Kozák, Jak se psávala svatební smlouva. Ed. Svárovský, Památný strop zasedací síně radnice v Dobrovici. J. Č. Kerner, Průvodce po turistických cestách z Ml. Boleslave. Ze sbírky Jana Ev. Konopasa ze Sudoměře, »Pranostyka, t. j. rolnická moudrost v příslovích.« (Leden, Únor.) Dobrovolné skládání obilí pro žákovstvo farní školy bělské. Podle originálu listu Bohu-chvala Berky z Dube a Lipé z roku 1600. Z pamětí řídícího učitele V. Vaňka. (Vypsal J. Gabriel.) Český muzikant-staro-žitník. (Psáno r. 1889.) Škola ve stodole. Vinice u Kluček. (Psáno r. 1892.)

Od Trstenické stesky. Vlastivědný sborník okresu litomyšl-ského, poličského a vysokomýtského. Ročník 10. Číslo 1. Z obsahu sborníku šťastně řízeného: E. Letošníková, Po prázdninách. Ant. Tomíček, Rodinná kronika. J. Bayer, Povodeň v Litomyšli 1781. M. Šaffová, Na mlátě. Quido Šimek, Naše pošta. Rozpočitadlo při hře. E. Letošníková, Vlastencové z boudy. A. Trkal, Učitelská rodina Svobodova. B. Paďour, Z naší vsi. Ant. Hlinecký, Svět je v sobě samá náhoda. Fr. Kopecký, Nebezpečná příhoda s Prajzem v Desné u Flidrů roku 1866. Jubileum spolupracovníka Bernarda Beniše. Emil Jindra, Světlonoš v Ruláku. Škola v Luži r. 1846 (V. Santholzer). Kšaftování za války třicetileté (K. Prudič). Z obsahu sešitu 2—3 upozorňuji na velmi za-jimavé články J. Šimka, Moje dopisy od Alojse Jiráska z posledních let jeho života (1926—29.) K. Prudič, Přání zedníku při dosažení rovnosti. Rudolf Šraib, Náboženští blouznivci v Krouně. (Příspěvek ? dějinám obce Krouny.) B. Paďour, Z naší vsi. Josef Pátá, S Terezou Novákovou v našem kraji. V. Santholzer, Zvony ve fantasii našeho lidu. Z obsahu čís. Ł: E. Jindra, V starodávné olejně. Jiří Sahula, Vzpomínka na Terezu Novákovou. F. Janele, Pohroma lesů v našem kraji. Hrutov. Vánoční koleda v r. 1838 tištěná.

Věstník Matice Opavské. Roč. 35., 1930, Opava. Redaktor: prof. Václav Čepelák. Z obsahu: Václav Čepelák, Opav-