str. 77
ať roste! Co nevidím* ať se ztratí! Potom se modlí 5krát Otčenáš, Zdrávas Maria, jednou apoštolské vyznání víry a řekne se: ? tomu dopomáhej + Pán Bůh + Matka boží + všichni svatí. Amen.    Ant. Klvaňa.

Liek proti divému kašlu. Bola som jako opatrovnická malého dievčatka, a ono dostalo divý kašel. Vyčítalo sa to v novinách, že tam v parku jeden má osličku a že ten kašel lieči. Nuž sme tam šly, a tak som ja s diťatkom na rukách stala k tej osličke a podala tu maličkú tomu chlapovi ponad osličku a mi hu podal popod osličku, a tak tri razy. Medzitým oslička jedla chleb, a čo jej od pysteka odpadlo, dali zme malinkej do cumlička, a skutočne kašel prestal. (Místo nebylo udáno.)

A. Mihalikova.

Literární rozhledy.

Boleslavem. Vlastivědný sborník Mladoboleslavska a Benátecka. Vydává Učitelská jednota Komenský v Mladé Boleslavi s pomocí Okresního úřadu v Mladé Boleslavi a Okresního osvětového sboru tamže. Ročník V., číslo 1—2. Vážený a hlavní spolupracovník vlastivědného sborníku Mladoboleslavska a Benátecka je zasloužilý historik, v oboru vlastivědy z nejpilnějších, universitní prof. dr. J. V. Šimák, jemuž věnoval v tomto sešitu okresní školní insp. Karel Sellner první článek na oslavu Šimákových šedesátin, jichž se ve zdraví dožil 15. srpna 1930. — Z ostatního zajímavého a rozmanitého obsahu právě zahájeného ročníku uvádím: J. V. Šimák, Registra zboží Vysoké Libně, Vrutice a Sovinek okolo r. 1595. (Z pozůstalosti prof. Ant. Hobla v Mladé Boleslavi.) Josef Vojáček, Mladá Boleslav po bitvě bělohorské až do posledních dob. Ed. Svárovský, »Svádění« selské půdy vrchností. Josef Gabriel vzpomíná třicetiletého úmrtí Václava Vaňka, řídícího učitele v Bezně, průkopníka vlastivědy na Mladoboleslavsku. Týž: Rozepře o Bezvel roku 1730. (Z »Deníku« Vaňkova.) Karel Sellner, Havlíčkova cesta Pojizeřím. (Z pozůstalosti sudoměřského písmáka Jana E. Konopasa z III. roč. Rodinné kroniky z r. 1864.) Z obsahu čísla 3—4, 5—6 uvádím: Josef Vik, kdo ho nahradí? Vzpomínka na zesnulého gen. ředitele Františka Hofmana. Karel Sellner, Dražíce. Josef Kraus-kopf, Lišejníky. F. Šimáček, Krutost starých soudů. (Z archivu města Bělé pod Bezdězem.) V. Kozák, Žerčická škola roku 1789. Josef Vojáček, Mladá po bitvě bělohorské až do posledních dob. (Pokračování.) Emanuel Sedláček, Jak jsme vykopali rytíře. Karel Sellner, Pověry. E. Svárovsky, Zápisky dobrovických kronikářů o počasí a úrodě. V. Kozák, Sbírka písní, tištěných