mistr popravní doma, a tu usneseno, že bude na ni puštěno útrpné právo, až dá p. Václav znáti. 5)

L. 1571 schytali pp. všechny hadačky z města (a jednu cizí, totiž z Prahy) i z toho důvodu, zdali by nedovedly uhodnouti zloděje, jenž obral svatyni Námětskou.6) Předvedené hadačky vypovídaly takto: Markéta hadačkaz Prahy, jednooká, pravila: Byvši povolána od některé paní hornic přišla z Prahy a tu je navštívila, slévala vosky a co věděla, pověděla a že „hojí na krticer france, prašivé hlavy a umí dobytka opravovati, jako i pí. Kateřině na Puchři učinila, neb tam 4 dni byla K této řeči otázali se pp., jak s voskem to působí a co by chtěla takto o krádeži u Náměti pověděti. Na to odpověděla Markéta, že osoby jmenovati neumí, než slije se osoba, která to pobrala a je-li zde, bude z vosku hromada, pakli přes pole, bude cesta. K tomu dodala, jak s tím řemeslem jde a kde hojila, jednou prý od Anny zdejší hadačky, když neměla své masti, masti koupila a tu ten nemocný hned se padal, takže musela, rychle pro svou mast do Prahy jíti.

Jmenovaná právě hadačka horská, Anna Nosková, pravila: že má kameny, že v nich všecko proti slunci uhlídá; mnohým lidem že zpomohla; že hojí, schne-li člověk neb dobytek, že dělá trunky i masti. V tom kamenu pozná, jak co v člověku jest, jakou má bolest na plicích, jatráeti a jinde. Jiříčka, čerta ve sklenici že nemá, jak na ni se udává, neb s čertem nezachází a rychtář ho marně u ní hledal. Poctivě slouží na Horách lidem již po 18 let. O této Noskové již 1548 tvrdila Dorota Křepelková, že jí škodila řkouc, že je „noha okolo sloupu prostovlasá" a že jí čaruje, aby nemohla prodati, a že metala „kozky" a jiné nečistoty, kde prodávala, a že i na víno v hroznech něco vlila. Dorota, třetí hadačka, z domu od Sojku, hojila lidi občas a říkala k tomu Boží slova.

Na poslední z hadaček a hojitelek, Mandu Stupkovu, připadlo z těžšího provinění se vyznati; uškodila prý jedné chudé ženě vodou jakous. I vyznala, že jí dala vody z Pachu, tou že jí tělo myla a. při tom prý říkala: „Pane Ježíši Kriste, já pro Tvé svaté milosti beru tuto vodu ke všemu dobrému a ne ke zlému. Ve jménu Otce,. Syna a Ducha Svatého." Chudá žena vystoupivši okázala obě ruce od loktů až do prstů pravěci, že Manda nechala v hrnci nějaké vody na kamnech a ona se jí potřela a hned opuchla a měcnýřů se -nadělalo-a rozpukaly se hned a teď že nic nemůže dělati.

(Dokončení.)

4) = šalomounek, jedovatá bylina.