str. 30

R. 1559 viděli ze Slonovského domu, jak Marta Košíková vyšla z brány kolínské na rozhraní a tu klekla, přes sebe něco vylila a něio říkala; i obávajíce, se lidé v blízku, aby jim nemělo být na škodu, vyběhli, a když Marta utíkala, chytili ji, aby ji k právu dali, ale ona prosila, aby nikomu neříkali. I vedli ji k místu a muśila ven vystrouhati a jinam vrci. A když byla tázána, proč to činila, odvětila, že jí od Jindrů čarují a že ona takto musí opraviti, neb sama schne i dítě jí usýchá a Zárubová prý jí takto činiti poradila. Před pp. pověděla víc, že prý od Jindrů žena i dcera lejí jí na dvéře

1 zdi, hady do domu nosí, až jí dítě uschlo, a proto dle rady lidí vzala čistec a kafr, udělala vodu, zmyla dvéře a vydrápavši vše pod dveřmi a to zanesla na rozcestí. Nedávno prý pachole Jindrovo vhodilo dva krajíčky z koláče do síně, ale ona je hodila psovi. Některé ženy, zvláště hokyně od Rohožku, Káči od pasířů, Regina od Bodláků, prý jí radily, aby něco nesla na rozhraní, něco aby pustila po vodě, neb když komu kdo škodí a po vodě se takové věci pustí, že to může být napraveno. Jindřich z Petrovic, zeť, věděl o ní, že nahá chodí po domě, žehná, kropí a působí, že mu dcera selme. Tato Marta ještě 1571 svými čarami uškodila ženě Martina Bednáře, vešlať tam do domu a kropila kořením, načež ženu bednáře napadla bolest hlavy a zubů.

Pavel z Přítoky žaloval Annu rybnikářku, jak ji povolal, když mu koně stonali; i slíbila, že udělá, aby lépe chodili. I dala tři nové hrnce a tři holoubata koupiti. »Tu nandala" 1 poa práh,

2 uprostřed dvora a 3 na jiném místě. Za to dostala 6 kop a nadto obilí. Ale dobytek schl, ovce mřely i vůl za několik kop pošel. I poslal pro Annu, ale ona nechtěla přijíti; tu vykopali hrnce a roztloukli je, a ejhle, dobytek ozdravěl. K této žalobě přidružila se jiná, že totiž Anna lidi navozovala, jak hledati poklady, a tu prý, když dle jejího návodu kopali a hledali, podvrhla některý groš, jako u Svobody jakéhos, Kateřiny rybářky, Pavla z Přítoky. Když k tomu všemu vyšlo na jevo, že pomáhala Šťastnému, aby byl prázden jakés osoby, puštěno na Annu útrpné právo.

L. 1548 žaloval Václav Hrabané z Přerubenic a na Peckách Aničku š a f á ř k u (na ten čas u p. Viléma Hanykýře ze Semína a na Nebovidech), že u něho kradla slepice a „konopi anebo kondel" a že se proneslo, že i s čarami a kouzly vůkol šla, prachy dávala, takže mu dvé dítek opuchlo a umřelo, ano i manželka předešlá jeh» že mu schla, až umřela, i syn jeden též mu sechl. Krajští hejtmane,, jimž žalobu p. Václav podal, odstoupili ji šepmistrům, a ti shledali, že „prachy podezřelé na vostuzení některých osob strojila, do pití kladla a s nimi se obírala a že některým vendušky 4) dáti musí, v tom slyšeti se dala a k tomu, že jest kradmo bez vědomí p. Václava Hrabané slepice lapati, je čeledí skrývati a o nich p. Václavovi napraviti kázala" a proto ji dali do vězení. Na štěstí Aničky nebyl