str. 265

zuje pouze nejmladší obec Krátká, jejíž stavení jsou na menší prostoře v podobě podkovy seskupeny, takže tvoří návsí s jedné strany (k západu) otevřené, z něhož vytéká potůček směrem východním, změniv směr za osadou k jihu. Pro toto výjimečné stěsnání přezvána osada na Krátkou. Domy stojí volně na začátku vlastních pozemků a nemají jednotné fronty. Za stavením vine se jen část vlastních pozemků; ostatní má každý ma-

Obr. 6

jitel ve dvou jiných polohách, takže je tu patrno hned v počátcích trojpolní hospodaření. Docela jiný ráz mají ostatní tři nové osady. Stavení jsou roztroušená, takže netvoří vůbec návsí, fronta je rozmanitá a téměř všechny pozemky každého majitele rozkládají se kol stavení, jeíž stojí obyčejně uprostřed nich. Důležito je také, že u všech stavení této kolonisace známe rok vzniku a můžeme tudíž osudy i změny jejich sledovati.

*

Druhá větší kolonisace na panství novoměstském spadá do polovice XVII. stol. Povstaly tehdy také 4 nové osady: Mor. Svratka, Tři Studně, Vříšť a Kadov, pak dvě části osad: Bru-