str. 512

novověkého bratrství národů slovanských. Vzdáleni a rozbiti od sebe několika různými státy podali jsme si tu s Bulhary ruku bratrskou a čerpali ze setkání nové osvěžení ku společné další práci na poli národním a kulturním. Dne 16. července přišli slováčtí, dělníci pracující u Nového Dvora.

Neděle 21. července uviděla na výstavě celou řadu výprav z daleka a blízka. Již den před tím dojeli lužičtí Srbové a Beseda z Kosmonos, v neděli pak vítány byly vlaky z Loun (1100 hostí, z Benešova (600 hostí), z horního Posázaví, od Bílé Hory z Ruzyně, z Podřipska — okresu i města Roudnice a jiných podřipských okresů — ze Třebenic, jejichž Občanská beseda uspořádala na výstavě třebenický večer — a z Chotěboře, Hlinska, Kročehlav a Štěpánova. Mimo to dostavilo se průvodem dělnictvo Českomoravské továrny na stroje u Prahy, dělnictvo kamenického závodu Pupp a Škarka v Žižkově a Spolek vzájemně se podporujících dělníků krejčovských z Karlina. Na výstavě bylo 36.538 platících osob.

Mezi týdnem přijela 25. července výprava z Lysé n. L. i dostavilo se dělnictvo továrny »Bratří Ecksteinův« a 26. karlínské ovocnářky. V neděli dne 28. přijely výpravy z Kladna, veliký průvod z Libně, výpravy ze Zbraslavska a Břevnova, cihláři z Kotlářky u Dejvic, dělnictvo továrny Maršnerovy z Vinohrad, Spolek obchodních příručích z Prahy a dělný slovenský lid, pracující o žních v okolí Uhříněvsi — spolu s velikou jinou návštěvou z Prahy a z venkova 35.046 platících osob.

Nazítří dne 29. července byl »den českých řemeslníků a živnostníků«, jehož vedle několika set řemeslníků a živnostníků se súčastnilo pořadatelstvo schůze pro zřízení zemské jednoty řemeslnických a živnostenských společenstev. Mimo to přišla beseda »Okoř«.

Dne 3. srpna přijeli rusínští duchovní a bohoslovci. Dne 4. srpna viděla Praha veliké a malebné průvody do výstavy pražských řezníků a uzenářů a dne 5. srpna z Vyšehradu, z Podskalí a z Vršovic a výpravu pražského chudobince. Dne 4. srpna přijely výstavní vlaky z Kralup a z Pardubic a dostavilo se členstvo Zemské jednoty soukromých úřadníkův, 5. srpna vlak z Brandýsa n. L., Bratrstvo vzájemně se podporujících řemeslníků a živnostníků v Praze a okolí, sbor svobodných střelců a personál knihtiskárny F. B. Batovce v Praze. Dne 6. srpna přijelo velikou řadou kočárův veškeré členstvo Národního divadla v Praze a čeští včelaři, dne 7. zavítalo imposantním počtem učitelstvo českoslovanské, aby společně shledlo výstavu, která byla z veliké části výsledkem jeho horlivé a neúnavné práce, a český klub velocipedistů na Smíchově, 8. srpna denní hosté Holečkova hostince v Praze.

Ve dnech od 11.—20. srpna těšila se výstava velikým a pozoruhodným návštěvám ze zemí českých, slovanských a německých, uviděla na 200.000 hostí, těšila se dovršení prvního milionu návštěvníků a zaskvěla se velkolepými slavnostmi a průvody národopisnými ze všech končin Moravy a částečně i uherského Slovenska. O těchto i jiných slavnostech národopisných obšírněji se zmíníme na jiném místě—zde je zatím jen stručně uvedeme.

Dne 11. srpna přibyly na výstavu vlak Čechův a Srbův ze Srbského Bělehradu a vlak českoslovanských spolků z Německa, ohromným průvodem české hasičstvo, výstavní vlaky z Velvar, Neveklova a Starého a Nového Přerova u Lysé n. L., dělnictvo továrny Melicharovy z Brandýsa n. L. a úžasné množství návštěvníků z Prahy a okolí a nejrůznějších končin zemí českých a jiných, celkem dostavilo se 67.549 platících osob; jimi za velikého návalu, šumotu a jásotu odpoledne dostoupla číslice návštěvníků na 1,000.000 a večer při uzavření počitadel na 1,043.348 platících osob.

Dne 13. srpna slavily svůj »den« českoslovanské zahraničně spolky a dostavili se též zástupcové katolických jednot z Čech, Moravy a Slezska a účastníci sjezdu českých bohoslovců v Praze, 14. srpna vlak z Jablonecka n. J. a z pod Krkonoš, z Lužce u Mělníka; 12. srpna provedly školní dítky z Křimic u Plzně v amfiteatru »obžinky«.

Čtyry dny — od 15.—18. srpna— děly se velké moravské a slovácké slavnosti národopisné, počaté velkým průvodem do výstavy. Byly svým rázem tak původní a takořka nové, že paměť jich nevymizí u nikoho, kdo je uviděl.

V těch dnech navštívilo také výstavu 18 spolků »předbranských«, dostavil se průvod českých sládků a pivovarů, 18. srpna výprava pivovaru anglické společnosti v Praze a okolí, výprava rolnictva okresu brandýského n. L., Beseda »Čelakovský« z Prahy, mužstvo státního hřebčince. v Praze, dělníci továrny Sezemského z Mladé Boleslavi, XXVIII. baterie mistrů kanonýrů (zábavné a dobročinné sdružení pražské) a konán »všekosácký slet«. Dne 19. srpna uspořádali veliký průvod pražští povozníci a podobným, ano ještě malebnějším průvodem dostavily se nazítří do výstavy pražské trhy. Kromě průvodů přibylo menším průvodem dne 19. Společenstvo kolářů z Prahy a z okolí a přijel výstavní vlak z Nového Bydžova.

Velice pozoruhodná a srdečná byla návštěva haličských Rusů, kteří dne 22. srpna korporativně do výstavy přijeli a příchodem svým velikou radost způsobili. Kromě nich přijel téhož dne výstavní vlak ze Slaného. Nazítří v sobotu zavítali delegáti zřízenců v Praze ústících železných drah a den na to obchodní škola prof. Eckerta v Praze.

Následující den nedělní uviděl skvostný průvod z Králové Hradce a okolí — bohužel porušený a poškozený lijákem, jenž právě mezi průvodem se spustil. Nevelká, ale zajímavá a vzácná výprava českých Slezanů na výstavu způsobila velice radostné vzrušení a rovněž tak vlak Čechů vídeňských. Téhož dne přibyl dále po vozech průvod z Radlic a Nového Smíchova, vlakem místní odbor Národní jednoty severočeské pro Dolní Beřkovice a okolí a dostavil se průvod obchodního dorostu ze zemí koruny Svatováclavské. Při všem zlém nečase navštívilo toho dne výstavu 20.683 platících osob a nazítří — kdy VII. část Prahy, Holešovice-Bubna, do výstavy průvodem se odebrala — 20.017 osob.

Zvláštním vlakem přijeli 27. srpna návštěvníci z Jindřichohradecka, 28. společnost z hostince »na kovárně« v Bráníku, 29. výstavní vlak z Velími, 30. dělnictvo obce kr. hl. města Prahy, 31. pěvecký spolek »Tovačovský«, personál inž. Khodla z Plzně a vlak z Mladé Boleslavi.