str. 511

2. Hromadné návštěvy. — Výpravy obcí a okresů. — Výstavní vlaky.— Průvody. — Výpravy školní mládeže. — Jednotliví vynikající hosté. — Celková návštěva výstavy.

První hromadnou návštěvu výstavy uspořádala 23. května Měšťanská beseda vršovická a 25. května účastníci sjezdu českých měst, jenž se konal v Praze podnětem městské rady pražské. Dne 27. dojela první velká společnost Čechův amerických a před tím již družina Polákův ze Lvova a společnost turistů z Mnichova. Dne 1. června navštívil výstavu jistý počet lužických Srbů, vedených stařičkým vlastencem lužicko-srbským, spisovatelem a farářem Michalem Domaškou — první to zástupcové slovanských kmenů — a dne 2. června dojel první výstavní vlak z Moravy. Téhož dne dostavily se imposantním průvodem pěvecké spolky českoslovanské, kteréž tak jako sta pozdějších velkých návštěv byly slavnostně uvítány a po dva dny na výstavě koncertovaly, dále účastníci sjezdu českoslovanských mlynářů a členové spolku českých obchodních cestujících. Dne 9. června navštívili výstavu korporativně samosprávní úřadníci království Českého a pražská beseda »Stankovský«, 13. spolek »Hostimil« a 15. děla se návštěva studentstva, spojená s velikou slavností studentskou.

Slavným dnem výstavě byl 17. červen, kdy přibyla na výstavu výprava Čechův amerických, kteří den před tím do Prahy dojeli. Zámořští bratři naši osvědčili tu opět způsobem stejně dojemným jako úchvatným lásku k staré vlasti své. Přijeli schválně k návštěvě výstavy, a matička Praha i výstava slavnostním uvítáním a bratrským přijetím jich daly způsobem nejsrdečnějším na jevo svou radost z jejich příchodu. Všaktě návštěva amerických Čechů patřila k nejvýznamnějším a nejznamenitějším návštěvám výstavy.

Téhož dne přišla Jednota řemeslníkův a živnostníků smíchovských, která později ještě několikráte výstavu navštívila, a dostavil se okázalý průvod příslušníkův všech cechův obuvnických z Prahy a předměstí, i uspořádal na výstavě »fidlovačku«.

Dva dny na to — dne 19. června — počalo město Žižkov řadu krásných »dnů«, jež si na výstavě uspořádaly okresy, města a různá veliká sdružení. Dostaviloť se toho dne — průvodem i jednotlivě — na výstavu přes 9000 obyvatelů žižkovských. Návštěva tato měla pro výstavu tím větší význam, ježto průvodem žižkovským (a částečně již i průvodem obuvnickým) dáno bylo takořka heslo k velikému počtu následujících průvodů, jež byly charakteristickou známkou Národopisné výstavy.

Po návštěvě českého spolku šachovního (19. června) a klubu »Milion« (21. června) následoval dne 22. června »den jičínský«, jenž vzbudil všestranné účastenství k hostům z Jičína a okresu jičínského vážnou nehodou, jež vlak postihla, a dne 23. června »den českých menšin« a »dětský den«. Dalyť sobě toho dne ve výstavě dostaveníčko Čechové z poněmčilých krajů Čech — a jako spousta kvítí vysypalo se na výstavu tisíce dětí z Prahy a z okolí, jimž výstava se postarala o hojnou a milou zábavu. Téhož dne přišla také obec Michle po vozích, hosté z Klobuk vlakem a vlak z Liběchova. Toho dne bylo na výstavě 46.821 platících osob. Dne 24. června přijeli hostinští a řezníci z ML Boleslavi, nazítří »Kruh paniců podřipských« z Velvar, 26. června vlak z Kladna a 27. spolek »Rozkoš«.

Dne 29. a 30. června byly významny hromadnou návštěvou Čechův vídeňských i vůbec dolnorakouských, kteří tím dokumentovali svou spojitost s veškerým ostatním národem. Mimo to dostavila se deputace gymnastův francouzských. Dne 29. června překročen první půl milion platících návštěvníků výstavy. Dne 1. července byl »den sokolský«, jímž zakončil veliký sjezd Sokolstva v Praze z dvou dnů předchozích. S ostatními Sokoly dostavily se do výstavy deputace Sokolův chorvatských, slovinských a polských. Den 3. červenec patřil k nejdůležitějším dnům výstavy. Při-jeliť Slováci uherští, aby dali jasné svědectví, že jsou a chtějí býti nedílnou částí národa českoslovanského, třebas hranice, státní moc a cizí národní násilí je od nás děliti chtělo.

Absolventi českoslovanské obchodní akademie navštívili výstavu hromadně 29. června, účastníci slavnosti českých techniků 30. června, hosté z Brandýsa n. L. 3., Spolek českých mediků 4., »Radhošť« 5., selský vlak z okresu berounského, účastníci valné schůze Národní jednoty českožidovské, cestáři okresu kouřimského a Hospodářský spolek pro okres jilovský a čeští židé 7. a svatohorští poutníci z Heřmanova Městce 8. července.

9. červenec byl rolnickým dnem okresu karlínského; téhož dne přijel vlak z Libochovic. Dne 10. července konalo svůj »den« město Smíchov, jehož občanstvo a děti dostavili se počtem asi 10.000 osob; zároveň přišly z Prahy spolky malostranské a hradčanské. Nazítří vypravila se do výstavy Živnostensko-čtenářská jednota z Karlína a 13. července na 30 ověnčených vozech návštěva asi 300 osob z Turska.

K nejzajímavějším dnům patřil 14. červenec jako »den kraje plzeňského«. Bohatá a národopisně velice pozoruhodná výprava »svatby plzeňské« a několik tisíc hostí z Plzně a Plzeňska upoutaly k sobě všeobecnou pozornost a přivábily také téhož dne nejen velikou návštěvu z Prahy, nýbrž i vlaky ze Zlonic a okolí, Čáslavi, Jilemnice, baráč-níky z Lysé n. L. a Spolek českoslovanských knihkupeckých účetních z Prahy. Toho dne bylo na výstavě 38.258 platících osob.

Pátý den na to — když byl mezitím 15. července slaven »den Českobrodska«, k němuž město i okres vyslaly velikou výpravu a téhož dne se dostavila pražská Rukavičkářská beseda — učinil návštěvu výstavě i všemu národu českoslovanskému národ bulharský, uspořádav ze Srědce zvláštní vlak. Veliký význam a váhu této návštěvy se stanoviska slovanského netřeba ani líčiti: bijíť samy sebou do očí a patří k nejkrásaějším zjevům v nevelkých dosud dějinách