str. 304

přenosná lednice na způsob velké almary, postavená v nálevně. V této nachází se podél jedné z delších stěn dlouhý »bar«, pult, před nímž hosté většinou jen stojí. Stolic a židlí je pramálo, tři, čtyry, věšáky pak jsou holou zbytečností, neboť nikdo se v »salooně« nesvléká ani ze svrchního šatu. Za barem běhá »barkeeper«, v českoamerických »saloonech« obyčejně hostinský sám. Soudky piva, kohoutky od tlakostroje a pod. má pod »barem«, láhve s lihovinami, řidčeji vínem, na úzkém dlouhém stole při stěně za sebou. Nad stolem je velké, široké zrcadlo, největší to paráda celé místnosti, ozdobené jinak většinou jen reklamními štítky a barevnými plakáty.

Způsob vedení výstavního »saloonu« nebyl však americkým, neboť scházel »free lunch«, t. j. studený zákusek, který je v Americe všude na »baru« na několika talířích hostu zdarma k použití, a také pivo nebylo prodáváno v malých amerických skleničkách, bez obvyklého, nemilého a našinci přímo nepochopitelného zlozvyku »často-vání«, kde host a po případě sám hostinský dá naliti celé společnosti, jejíž každý člen je pak »mravem« vázán učiniti totéž.

Trochu jen znalec amerických poměrů pohřešoval také aspoň před »saloonem« a kostelem charakteristický dřevěný americký chodník, s budovami takřka srostlý, nutně k nim patřící, avšak — výtky jsou skoro nespravedlivými vůči tomu, co krajané zámořští pro naši krásnou Národopisnou výstavu v celku přece podnikli a provedli. Mnoho, co mohlo býti učiněno, zabránily uskutečniti poměry tamější i zdejší, za něž nemohli ani celek, ani právě jednotlivci, z nichž každý přičiňoval se o zdar dle nejlepšího svého vědomí a umu.

Pavel Albieri

Hliněná mísa česká modře polévaná, s rýpanými ornamenty.