Jos. Šach:

Dva výhružné dopisy pana fundatora Františkánům do Votic.

V pamětní knize františkánského kláštera ve Voticích pod názvem »Litterae quaedam querelosae« jsou uloženy zajímavé dopisy pana fundatora Ferdinanda Františka hraběte z Vrtby.

Důchodní! Tímto vám poroučím: poněvadž bez vědomí a vůle neb poručení mého, a bez přítomnosti nařízení mého, neb kterýho správce pan páter Quardian a eonsequenter páni patres Františkáni s tím hrabat z Vrtby nad kryptou naší kamenem neb erbem se pokusili hejbat, a takový zvedat, vědouce, že jsem já nercili Fundator, jak jinší, ale i dskyma cedulema učiněn executor fundationis, kterýžto kamen tak pěknej a dobře dělanej skrze nerozšafnost k zlámání přišel: teehdy počnouce od sv. Jiří, nejmenší věci, co se jmenovat může od fundací přicházejících věcí pánům páterům Františkánům, nevydáte, nýbrž to vše se zadržovat tak dlouho bude, až já strany toho kamene předně upokojen, a že to bez mého vědomí a poručení učinili, satisfakcí míti budu; nebo pan páter Quardian není pánem kláštera ani kostela, jen je administrátor, fundator může stavět, spravovat dle libosti své, a ne pan páter Quardian. Tohoto mýho poručení vejpis pošlete panu páterovi Quardianu pro jeho direkcí, a vy jinač proti poručení mému žádnému k zalíbení nečiňte; nebo strany tak veliký škody zbůhdarma, nevšímáním mně sobě, páni patres Františkáni sami jsou tím vinni, však vždycky všechno, co by se jim dávat mělo, se pěkně zadrží, když upokojen budu, aby se jim to hned vydat mohlo. Ten kámen stál nejméně 300 fl. Actum Janovitz 9. Martii 1709. Ferdinand František hrabě z Vrtby. P. S. Poroučím vám to časně, tak abyste nemohl mít z nevědomosti vejmluvu.

Druhý dopis je z doby dřívější. Vidíme z něho, jak pan hrabě uměl býti také uštěpačný. Tento dopis je psán přímo quardiánovi: Dvojí cti hodný pane páter Quardiane. Panu páteru se pěkně poroučím a oznamuji, že poněvadž vedle statut jejich žádného pátera a fundatora nechat nechtí, správcům mým panslví mého Vottického zapovídám a oni eonsequenter poddaným mým zapovídat mají, aby pánům páterům, kočárů a koní, bez kterýchžto zachovajíce se, taky ovšem vedle jejich statut pěšky choditi museti budou, nepučovali. Za druhé: poněvadž fundatorům sloužiti nemohou, až se poníží, tož zapovídám, aby žádný z poddaných mých taky pánům páterům v ničem nesloužili; nebo co za jednou ustanovuji a poroučím, to konečně nezruším: Což pan páter Quardian panu páteru provincialovi, anebo komu koliv se líbí, přednésti mocti bude. Neb více jsou páni patres nám fundatorům povynni sloužiti, než poddaní jim, a duchovní otec též má poručeno sobě jim více nesloužiti a resignirovat. To pivo přebraný nedarujíce já jim ho, a přijímajíce oni invito Domino totižto za ty leta, co Janovitce a Olbramovice držím, zase spátkem nahra-