str. 67

čilo. devět dní, devět nocí z oblaků dešt lilo. — 37. Že ta jejich krev hodně byla jest setřená úhory od povodně škoda učiněna. — 38. Té nevinný hlas všudy i budoucně bude, začaly růst žaludy na stojícím dubě, — 39. který na sobě nesou tu havířskou kápi, tím důkaz, že oni jsou tam nevinně sťati. — 40. Po té popravě léta devatenáctého, tisíc a pětistého k tomu patnáctého — 41. horníci a havíři pamět míti. chtěli, kostelík Matce Boží jsou tam vystavěli — 42. ke cti, chvále slavného její nebe vzetí by bylo vždy známeno to nevinné stětí. — 43. Všech těch havířů kosti do něho složili4) ročně tam u velkém množství s processím chodili. — 44. I také tu popravu vymalovat dali, tak aby tu nesprávu i potomci znali. — 45. U Křivoklátu v ten den byli též stínáni Holý ze Lvův a Ondřej Němcův jmenovaní. — 46. A třetí Vít Krchňavý provaz z rukou smekl, skrz zástup lidu maní do lesa utekl. — 47. Tak zvejšena nepravost vida že bloudila, sprostou, pravou spravedlnost na smrt odpudila. — 48. Pán Bůh mstí od té doby, veřejně se vidí, neb tak hojně u Hory stříbro se neklidí. — 49. Již handštány5) guldance6) málo se nachází, guldantropy7) a nance8), klufty9) víc nesází. — 50. Velké štance10) a štaury11) na gvaldikování12) činí se, avšak kíiaury13) nečiní zastání. — 51. Bože, kterýž rozdáváš nevinným milosti a hříšníky trestáváš, vedeš k nevinnosti. — 52. Spravedlivé připouštíš k vidění tvé tváře a taky hrozně pomstíš všecky partykáře. — 53. Obdař darem Tvé bázně všecky ouředlníky, zvlášt pak svědomí prázdné soudce poručníky. — 54. By v svaté spravedlnosti svůj ouřad konali falše a lakotnosti, partyk zanechali. — 55. Aby odplatu měli za své řády pravé, nejvyšší řiditeli v tvé nebeské hlavě«.

Následuje chronostich s datem, kdy kaple založená, načež uvádí druhou píseň.

My hor KapI-a KankV NeWInYCh

TřlnaCte HaWÍřV StlnanYCh

WoLenY KWItek TrpěLIWostl

Až na SMrt jsa W NeWInostl. (1515)

V chrámu blahoslavené Panny Marie u města Poděbrad při řece Labe řečené blíže mostu se stkvějící a vůni líbeznou vydávající. Při obnovení téhož chrámu Páně připomínáno dne 15. srpna léta Páně 1666.

1. Léta tisícího čtyrstého devadesát šestého, stalo se u Poděbrad něco podivného v ten pátek před Vavřincem svatým, Hájek svědčí chudým i bohatým. —

2. Ten čas vynášely Hory užitku mnoho, ale králi málo přicházelo z toho neb tu na Kapihorách ouředlníci mince představení, byli Královské Milosti nevěrní. —

3. Pro tu nesprávnost a mnoho přehlídání, byli od havířů moudří lidé vyslání s ouředlníky o to se domluviti a tu nesprávu k nápravě přivoditi. — 4. Ale ouředlníci o své partyky opřeli a havíře za odbuce prohlásili. Na ně mnohá města s hejtmany povolavše a z havířů 13 osob do vězení vzavše. — 5. Pak ty nevinné u krále lstivě osočili, bez náležitého vyslyšení na smrt připravili, tak že král Vladislav dal své povolení, by havíři ti byli trestáni. — 6. I posláno pro dva katy bez prodlení všeho, starší kat ale zbraňoval se učiniti toho, dal se však zas mladší kat najíti u Poděbrad desíti osobám hlavy stíti. — 7. Na Křivoklátě ostatní tři osoby konec vzeli, a své nevinné hlavy pod meč dali, z nichž jeden

4) na straně epištoly v obzvláštním vejklinku za mřížkama.
5) kus rudy s mnoho stříbra jako jablko větší neb menší.
6) Ruda podobu zlata mající.
') Ruda jako zlatými krupicí skropená, vejnosná.
8) Ruda blýsknavá, bohatá.
9) Žíly stříbrné, pod zemí v skalách, po kterých se jde. )0) platy a mzdy horníkům.
n) náklady na horní potřebnosti.
12) hor těžení, vzdělávání, podporování.
13) čisté samorostlé stříbro na spůsob kadeřů. (Srv. Kořínkovy Paměti, vyd. Dewoty v Praze 1831, rejstřík).