str. 278
Sedláček, když den nestačí, v neděli žito domlaci. Když (jej) dopoledne zvěje, od vícera na chléb mele. Mlynář hnedky mlejn spravuje, mlejn rnu jak v pekle hurtuje. I co pak děláš, sedláčku ? Světíš neděli, Čecháčku? Když ty málo na Boha dbáž, tak také požehnání máš. Místo mše svaté, kázáni, musí bejt ráno snídani. Když (se) řemeslník zahodí, tu se ňáky čachry plodí, kořaličkou, trunkem piva pomalu se chřtán prolivá. Kdo mně nechce viru dáti, může to sám vyzkoumati, neb v svátek, neděli Páně nejvíc povyku míváme. Když se točí kolem hlava, brzo je potřeba práva. Tu pohoršení přichází, jeden s druhým o zem hází, dušováni, přísahání, tu nebývá konec láni. Satanáš tu obskakuje, zlořečení zapisuje, ach, netak. lidé rozmilí, bychme dni Pánu světili, než v pobožnosti a v kázni, den Páně strávili v bázni. Co Božího, Bohu dejme, v dobrých skutcích setrvejme, Pán Bůh nám dá požehnání a v nebesích přebýváni.

5 Ejhle, Tobě Kriste králi, zpíváme dnes dítky malý, žádáme, by se smiloval, hlad, mor, vojnu od nás zahnal. Rozpomeň se, pane, na nás a dej nám zde pokojný čas. když se z světa pobereme, dej nám, ať k tobě přijdeme.

@BASv

6. Jak slyšeli rabínové o velké slávě Kristové, hned jsou se sešli do rady. Kýž jim kat vyškubá brady! O to spolu radili, by Krista Pána zabili čert jim nastrčil Jidáše, to byl sama šelma, zrádce, pro peníze dal svou duši, nyní v pekle hořet musí Rozvaž, prosím, každý zdravě, zdaž zavřely rada právě.

Dobré rady nedotýkám, na soudy křivě naříkám, kde jsou zlí prokoratorové, rovně jako Jidášové. Mnohý, ač patrně vidí, že svého bližního šidí, nic na to nepozoruje, přece soudy vyzdvihuje, na svůj měšec se bezpečí jak na zbytek mnohej krejčí, souží bližního, jak může. Co mu to někdy pomůže? Hrozný soudce spravedlnosti bude dotírat s přísností na všecky vejstupky lidí, nebo všecky křivdy vidí. My stůjme v spravedlnosti, dojdem nebeské radosti.

@

7. Vítáme Tě, Kriste králi, nesem palmy dítky malý, račiž pro naši nevinnost dáti nám všem svatou milost, bychom tě zde milovaly,

pak se do nebe dostaly.

8. Hej, Jidáš na počtu běží, cinká, potřásá s penězi, verbuje si kamarády, jenž s falší zachází rádi, chce mít regment falešníků, zrádců, lhářů, podvodníků,

i verbuje-li je čili nic, nechce o tom mluviti víc. Přistoupil k Kristu přátelsky, ale srdce měl ďábelsky, nebo co myslil na srdci, to se ukázalo brzy, když políbil mistra svého, zrádcům židům zradil jeho. Tu povahu mnozí mají, že tak s svým bližním jednají: „Pane kmotře, pane strejce, i rád vás vidím velice!" Když odejdu: „Čert jej odnes, celý den zmeškal jsem dnes! Seš mi vzácnej, pane blázne ! Dobře táhneš domů časně." I politiko prokletá, zkazilas nám léta zlatá.

9 A kdo jsi pak jak ten Jidáš, vem si ty peníze, tuto je máš. Jak naši předkové milí li k sobě upřímní byli ! Nic o falši nevěděli, požehnání Boží měli. neb jedno srdce mívali.