str. 29

bálek. — Kvasák -u m. = 1. hrnek, v němž bývá kvas; 2. šátek si na kvasák uvázati = na pokos. — Laky -ů pl. — zuby a prolákliny, jež povstanou na kose při klepání. — Máehať obilí = 1. matlati; 2. máchat' — hloupě mluviti. — Množil -a m. r= množivý člověk = kdo není stale s prací hotov. — Nápad -u m. =. chut. Má na to nápad. — Náslík -u m. == nášejek. — Nekleč -e f. =. špatné počasí, že nemožno vyjíť ven. — Němci: V Němcejch: Byl v Němcejch. — Nestroj! =z dej pokoj! — Oklasňovať = oklepati zrní z ječmene. — Okurka -y f. = vaček, bouchoř; v Konecchlumu dlaška. — Ovazek -u m. =r svůra, jíž se spojuje cep s cepovkou. — Parožné -ého n. — jinde >ocasné«. Když prodá hospodář kus dobytka, dostane děvečka od řezníka 1 zl. r= parožné. — Pivní matka =r dotoček piva. — Poklízeť = bíliti stěny a dávati vše do pořádku. — Postýlka s v. .Jana se stele z mateřídoušky pod stůl; na vrch se vloží obrázky, u prostřed obrázek sv. Jana. Ráno bývá pod postýlkou »naděleno« různými dárky. — Proraměnice -e f. = popruhy u nůše. — Prořítiť«e := 1. prospati se; 2. protrhnouti se ze spaní. — P řádek -u m. = kolovrat. — Přísvěc -e m. = přínět. — Rejka -y f. := páčidlo při dobývání pařezů (kohátů). Rulík: Sekať do rulíku = travní kosou »na řad«; obyčejně ječmen, oves a j. — Skalí -í n. = kámen, malá skála. — Skládanice -e f. =: buchtička pečená na vánoce y peci; skládanice peče se pro každého člena rodiny; nechá se až do Tří králů. — Spravovat dobytek = krmiti a ošetřovati. — Stek -u m. = brázda vedena na přič přes záhony == svod nice. — Stroucí -í n. := hrachové lásky. — Šejdovec -ce m. =r muzika do půl noci; společný š. r= věneček, při němž tančí hoši 3 kousky a potom děvčata rovněž přes tři »písničky«. — Šesel -u m. = jetel nechaný na semínko. — Škýra -y f. = šklaba. — Šňapať = zabrati obilí při sečení, hodně na ráz usekati. — Teřiny pl. := vymačkané brambory roz-strouhané, z nichž se dělají knedlíky. — TluSka -y f. 5= sklopec na lišky nebo psy v lese = malá budka. =z Vacek -u m. z= bába := druh jídla z bramborů; připravuje se tímto způsobem: Na rozstrouhané, syrové brambory nalije se trochu mléka do toho se rozbije vajíčko, vše se peče na pekáči; do »vačka« dávají místy sušené švestky. — V á-nočník -u m. = boehník chleba a koláče, jež dostává čeledín nebo děvečka na vánoce. — V o sítka -y f. = očepek, kůže na cepu. — Vrch -u m. = hrabice (ze čtyř »rožňů«) — Vozovka -y f. es vozová cesta. — Zubák -u m. = neklepaný srp, jímž se žne obilí.*)

*) O rodě ženském ve výroku se klade rod střední: Cos udělalo, holka? Častá jsou jména střední na -iště: Dětiště; vosiště =*= místo, kde jsou vosy a j. — Infinitiv v ť napořád: Spravovat, šňapaf, vodif atd.