stilo a zapletl se do zadu jediný culík (rulík), který se y dudek stočil.

Vlasy v předu pozůstalé se uprostřed čela stezkou rozdělily a přičesaly tak, aby skráně klapkami byly zakryty. Na hlavu takto upravenou uvázaly nevěstě zlatý, stříbrný také dracounový čepec (dle poměrů majetkových), z kterého na čele uzounký, na skráních širší proužek vlasů vyzíral. Když pak nošení čepců vyšlo z mody, uvazovaly nevěstě na hlavu při téir>ž účesu šátek na pokos.

Hedvábný šátek, dar to ženichův nebo staré svatbí, z rohu do rohu přeložen položil se (též za zpěvu písně k tomu přiměřené) středem na čelo; cípy postranní byly přes střední cíp v zadu hlavy pod dudkem najeden uzel staženy a visely volně dolů. Jako z podčepce tak i z podšátku vyčníval uzounký proužek vlasů na čele a na skráních.

Očepenou nevěstu mladou paňmámou nazývajíce přiváděly ženichovi za zpěvu a fance. Tančily kotka. Svatebnice vezmouce se za ruce (muži málokdy se přimísili) utvořily řetěz, postupujíce sunem a poskokem proplítaly se mezi nábytkem do všech východů obyčejných i nahodilých (do oken), hopkovaly přes dvůr, kolem špejchárku aneb osamocené stodoly, ano i na náves se dostaly, při čemž zpívaly:

Když nevěstu k čepeni odvedly, shlukla se jiná skupina sousedek kolem ženicha, všelijak si ho dobíraly a také jej čepiti chtěly. Často se jim podařilo, že mu hlavu husím prachem obalily. Totéž přihodilo se každému muži, který se přiblížil k místnosti, v níž se čepeni konalo.

Někdy byla ženichovi přivedena starší soasedka za nevěstu přestrojená a jemu odevzdávána. Nastalo domlouvání a smlouvání, než podvod byl dokázán a pravá nevěsta ženichovi navrácena. V takovém případě ženich chtě nechtě musel se dát vidět.