str. 482

to jméno nahoře je nečitelné. Tato památka uložena je nyní v Náprstkově museu v Praze. Ukázkou výzdoby bičiska ovčá-ckého je také vyobrazení č. 3-, kde je znázorněna vrubo-vitá okrasa rukověti, uloženého ve sbírkách vlasteneckého musea v Olomouci. Pochází od pastýře z Těšan u Klobouk na Moravě. Obrázky prvních dvou rukovětí jsou tak upraveny, že podán pohled na rukověť a pak vedle jest ozdoba jeho rozvinuta. Obrázky jsou pečlivě kresleny2) a podávají jasnou představu o této ornamentice lidové.

Čís. 1. Ozdoba rukověti bičiska pastýřského. (Majetek Národopisného Musea v Praze.) Kreslila M. Wanklova.

II.

Píše J. L. Holuby.

V južnom Tren-čiansku už dávno nemáme baěov, ktoríby cez léto pásli po vr-choch stáda oviec, za to ale na pánských, a od pánov žídmí á-

2) Za zdařilé náčrtky děkuje redakce si. Madlence Wan-klovó, která s o-chotou pro Č. Lid obrázky nakreslila.