str. 476
železo bylo už v neolithickém nálezu Lis sauer. Drei Bronze-Analysen des H. Helm (str. 130.)- B rück n er. Ergebnisse von Schlieraann's letzter Ausgrabung auf Hissarlik (1890) str. 136. A. Götze. Menschenopfer im Bärenhügel uei Wohlsborn (Sachs. Weimar) str. 142. W. von Öchulenburg. Giebelverzierungen in Norddtutscbland (str. 149.). G A. Schierenberg. Neue Ansicht über Entstehung der Schlackenwälle (str. 154). Srv. o tom C. Lid III. Btr. 192. P. Ascherson Die Sage vom Goldkraut (str. 164.). 0. Olshausen und Bartels. Über Alsenpemmen (str. 197., 198. . Bastian. Die Schöpfungssagen der Polynesier (str. 211.). Fr. Boas. Sagen der Indianer in Nordwest-Amerika (str. 228.). M. W ei gel. Die Ausgrabungen in Hissarlik (str. 306). Srv. dále o témž i listy Weigelovy a DörpfeMovy na str. 322. Rud. Virchow. Schädel aus oberbayrischen Gräbern (ítr. 323.). Z doby bronzové, dolicho-cefalní, dvě z doby pozdní, z nichž jedna středolebá, druhá krátká. A. Götze. Palaeoliihische Funde von Weimar (str. 327.). P. Putjatin. Funde aus dem ersten Eiseualtcr in Bologoje, Russland (str. 335.). Důležitý nález, řídký v Rusku. W. Townsend Porter. Untersuchungen der Scbulk'nder in St. L'um in Bezng auf die physischen Grundlagen ihrer geistigen Entwickelung (str. 337.). Velmi důležitý článek. Praktický jeho závěr vyjádřen jest následovně: Žádné dítě, jehož tělesný vývin fcůstal pozadu za průměrem jeho věku příslušícím, nemělo by býti při, uštěio do třídy vjšší než je průměr jeho stáří. Jeda by lékaiským vyšetřením bylo zjištěno, že Sily jeho jsou s to vyhověti požadavkům na ně kladeným. F. von Luschan. Über altorientalische Fibeln (str. 387). Dr C. Heiutzel. Über áen Fettgehalt norddeutscher Unien-scherben (str. 401.). R. Forrer. Römische Gtfässe mit farbiger Bleiglasur (str. 425., srv. i 553.). Ěímané dobře znali olověnou glasuru, což se dosud popírá. O. Olshausen. Vorgeschichte Helgoland} (str. 500.). S literaturou. O Olshausen. Über Säbelnadeln (str. 528). Nezná našich hojných nál»zů. Dr. Bartels. Beiträge zum Steinbeil-Aberglauben in Nord-Deutschland (str. 558.). Tb. Gluck. Anpassung bei Menschen (str. 614.).    N.

Archeologiai Ertesitö. Redaktor Hampel József. Díl X1II. Sešit 1.—5. (Pešt 1893.)

Otto Hermann. Palcolithický nález v Misz1?olci (str. 1.). Srv. o tom C. Lid III. sir. 284. Géza Nagy. Mohyly u Alsó-Szent-Ivány (Fejér) str. 28. Z doby pozdní. R. Fröhlich. Zbytky římského táboru u Pilio M.iróthu (str. 38.1. L. Bella. Existovaly kolové stavby na jezeře ferfoském? (str. 97.). Géza Nagy Hroby starých Ilunnů (str. 103). M. Wosinszky. Nástroje z liostí, rohů a parohů z bydliště lengyclského (sir. 118). F. Milloker. Měděné nástroje jiiedhistorkké naleží né mezi řekou Dunajem, Tísnou a Marošem (str. 12G.). G. Téglás. Památky pí starých dolech u Nagy-Almásu (str. 133.). Ondřej Jósa. Nálezy z doby bronzové v župě szabolcské (str. 165.). Koloman Darnay. Nález v hrobě u GUlamboku (str. 170.). Zdoby gallské. M. Wosinszky. Kamenné nástroje ze stanice lengyelské a jich hotovení (str. 193 ) G. Téglás. Lázně a doly římské z Kts-Kalánu v ž-ipě huňadské (str. 202). Dr. Aug. S ö t é r. Pohřebiště u Bezenye (župa mosonská) str. 211. Z doby stěhování národů. Ant. Pór. Hroby šlechticů uherských (str 223.). Ondřej Jósa. Nález z doby bronzové u Tisza-Szent Martonu (str. 259.). Theodor Lehóczky. Starožitnosti z župy berežs'ié (str. 260). F r. Cumont Pomníky kultu Mithrova v Uhrách (str. Ü89.'. Felix M i 11 e k e r. Předoistorieká stanice u Szerb-Keresztúru (župa torontálská; str. 300. Důležité naleziště z doby kamenné a poiátku doby bronzové, se. zajímavou keramikou. Géza Nagy. Ráz hrohů hunnských, avarských a hrobů pohanských Uhrů (str. 313.). Theodore Lehóczky. Památky v župě turfanské (