str. 459

Týmě vytvořuje elipčitou rovinku 162 kroků v ochozí, při jejíž východní straně stojí kaplička a kříž. Ke straně severní a jižní mění se rovinka náhle v strmý sráz, k západu však snižuje se ve stupeň 158 kroků v obvodu, na němž nachází se prohlubeň, kde dle tradice lidu stávala studně. Nižší tento stupeň opětně k západu so náhle sklání a k vůli lepšímu opevnění jeät přetržen půlměsícovitým násypem 70 kroků dlouhým.

Nejmírnější jest svah východní, který jest opevněn dvojnásobnými příkopy a valem. První z nich, vnitřní půlměsícovitý, 120 kroků dlouhý, opevněn vyhozeným náspem 3 m. vysokým, uprostřed branou opatřeným.

Hned za tímto jest druhý val, 54 kroků dlouhý, 1*5 m. vysoký. Náspy těmito vedla kdysi cesta, dosud patrná, po jižním svahu týmě až k nejvyššímu bodu.

Kulturní vrstva hradiska svitáveckého se uchovala a obsahovala hojně střepin tuhou promísených s pěknými odznaky na dnech, na př. rozdělenými čtverci, sekáčovými kříži, propletenými čtverci atd. Z nástrojů nalezeny rezavé nože a železné kopí s dutým násadcem. Vrstva hojně promísena byla kostmi domácích zvířat. O hradišti koluje pěkná pověst, v níž důležitou roli hraje jakýs vladyka Stránský, ve válkách křížových proti Turkům táhnoucí.

Podobné staroslovanské hrádky na vysokých horských ostroži-nách nalézají se i jinde, na př. u Kram olí na (okr. Náměšť), Zbraslavi (okr. Ivančice), Ujez da (okr. Boskovice), Lulce (okr. Vyškov, zde na předhistorickém hradišti), Náměště, Ptení atd.

Mnohem častěji však nalézají se sídla ta na nepatrných, obyčejně homolovitých kopečkách, kteréž jedním aneb i více kruhovitými valy jsou obepjaty.

Tak nedaleko Lipňan (okr. Hrotovice) nalézá se nad močály dříve rozsáhlými vyšší břeh podoby podkovovité mající v ochozi 130 kroků. Stranou přímou přiléhá ku zmíněným močálům, ostatní strany obloukovité obehnány jsou hlubokým příkopem, přes nějž na dvou místech vedou dovnitř nasypané cesty. Kulturní vrstva byla slabá, nalezena pouze spálená omítka, střepiny mladšího rázu, z nichž jedna měla na dně ozdobné kříže.

Pěkný vzor staroslovanského hrádku dvojnásobného podává nám tvrz senohradská (okr. Náměšť).

Obec protéká nepatrný potůček, který severozápadně u seno-hradského mlýna ústí do Oslavy. Západně obce vytvořuje potok malou okliku, která, obmývá nevysokou ostrožinu podoby podlouhlé, jež jest opásána příkopem 10 kroků širokým, uzavírajícím plochu 90 kroků dlouhou, 40 kroků širokou, uprostřed na způsob kokona bource morušového súženou. Uzavřená část tato příčným průkopem opětně rozdělena ve dvě části, kteréž možno nazvati předhradím a hradem vlastním. Předhradí má podobu sploštělého kruhu, 12 —19 kroků