str. 452

kdy dle povésti staré národ slovanský vedením Čecba osadil zemi bratrskou; jeho jméno po té přešlo na veškerý lid i jeho krajinu.

Dnes k těžkému řešení úkolu přikročily však vědy nové, jimiž odkryta byla řada známek, z nichž můžeme souditi, že osazení to stalo se již mnohem dříve, ano daleko ještě před narozením Krista, a že neudalo se náhle, vlnou jedinou.

Geografická rozloha dialektů moravských vrhá zajímavé světlo na původní kolonisaci naší vlasti, praví nejlepší znatel jazyka lidu moravského, ředitel Fr. Bartoš v předmluvě své k dialektologii moravské.

Nejprve osazeny mírné svahy a žírné nivy podél řek a teprve dalšími návaly i krajiny hornaté a lesnaté. Poukazuje k tomu již kmenová zvláštnost lidu moravského. Že kolonisace ona dala se buď korytem řeky Odry a Bečvy nebo některým průsmykera karpatským, nasvědčuje ráz krajiny.

Mnohonásobné toto osazování krajin zanechalo na Moravo po sobě četné stopy ve způsobe hrobů, kulturních vrstev i opevněných osad, v nichž nacházíme starožitnosti zvláštního rázu, o němž níže siřeji bude pojednáno.

Ráz tento ryze slovanský zasahuje na Moravě do předchozího období těnského, jest jeho pokračováním, jest jeho dalším nepřetrženým článkem. Na základě těchto určitých známek pokládáme starožitnosti těnského rázu zaj zbytky slovanské kultury, na niž buď přímo nebo nepřímo velký vliv měli Římané.

Z dosavadních nálezů vidno, že ukončení periody ténské na Moravě spadá do tčchže dob, kdy zničena byla okupace Ěímanů na Dunaji, kdy Kvádi roku 375 rozbořili nejdůležitější jejich město Carnuutum.

Doklady k tomu podali jsme na místech jiných.1)

Pomineme však mlčením zajímavého toho období a přidržíme se pouze nálezů přináležejících stoletím následujícím.

Doba ta, pro jejíž počátek máme doklady pouze archaeo-logické, znenáhla přechází ve slavnou dobu déjia říše Velkomoravské, která jméno Moravanů na vždy nesmrtelným učiuila. Zde také poprvé nastupují prameny historické, skutečné to doklady, vztahující se k vlasti naší, zde tedy počátkem devátého století nastává pro naše krajiny teprve doba historická, kdežto vše před tím nespolehlivými zprávami matně osvětlené dlužno přičísti předhistorii.

V době té stala se v krajích našich změna veliká. Zakořeněné pohanství, hlavně přičiněním kněží vyučených v duchu cyrillo-

1) O římských starožitnostech na Moravě nalezených. Český Lid ros. II. a Forschungen und Fände in Mähren im Jahre 1892. Mittheil, d. anthrop. Gesellschaft. Wien 1893.