@NZ@Časové zprávy

* Národopisná výstava českoslovanská v Praze roku 1895.

V poslední době soustředěna je činnost hlavně v odboru stavebním, který se radí o budovách pro jednotlivá oddělení, aby základní práce na výstavišti mohly býti již zahájeny. Po venkově chystány jsou výstavky krajinské. V dnech svatojanských byla pořádána zdařilá výstavka v Kyšperku přičiněním horlivého odboru tamějšího. Výbor prosí za zprávy, kde se chovají památky umění církevního. Nově ustavil se právnický odbor, který chce znázorniti právní stránku našeho života kulturního. Podle návrhu p. mag. rady Fuxe bude pořízeno z figurin životní velikosti zasedání zemského soudu roku 1500, zřídí se mučírna a pod. Má li býti myšlénka výstavy českoslovanské uskutečněna v neumenšeném rozsatiu, tak jak nyní je rozpočtena a zosnováná, je potřeba horlivé činnosti všech. Obracíme se k čte lářstvu Českého Lidu s prosbou, aby podporovali tuto práci přípravnou, zejména nyní, kdy již svrchovaný čas, aby práce na výstavišti byly pořizovány a předměty pro výstavu vhodné chystány.    R.

* Michal Žmigrodzki, bibliothekář hrabat Branických v Suché a známý badatel polský v obora lidovědném, byl poctěn od ministerstva osvěty v Paříži čestným názvem Oficicr ďAcadémie a od Americké spjlečnosti folkloristův v Chicagu čestným členstvím.

* La chanson slavě. Pod tímto názvem referuje s pochvalou II. Breton v Carnoyově čas. La Tradition 1894, 52—56 o čiaiiosti Ludvíka Kuby, jenž právě mešká v Paříži, o jeho cestách a Bbírkácb.