@NZ@Různé zprávy.

* Ochrana starožitností na sněmu českém a archaeologická komise České Akademie věd a umění, v letošním zimním zasedání

sněmu vyřízena byla důležitá věc české archaeologie se týkající. Vzhledem k různým peticím, které na ochranu starožitností podaly Společnost přátel starožitností, Spolek architektův a inženýrův a obecní zastupitelstvo města Kutné Hory, přijal sněm řadu návrhů, dopora-čených hlavně poslancem Adámkem, a to: 1. aby zemský výbor zřídil stálý poradný sbor znalců starožitností pod názvem „Komise archaeo-logické při zemském výboru pro království české", 2. aby vláda byla vyzvána k zavedení přísné právní ochrany starožitností (při koupi a prodeji), zejména aby vydala zákaz vyvážeti je do ciziny, a 3. aby zemský výbor na základě dobrozdání uvedených petic a archaeolo-gickó komise podal další detailní návrhy v nejbližším zasedání sněmu království českého. Zároveň obnovil zemský výbor staré provolání z r. 1868, rozhojniv a pozměniv ho v duchu času, a doplniv seznamem c. kr. konservátorů ústřední vídeňské komise, v němž se vyzývají všechny okresní výbory k spolučinnosti v ochraně zemských památek. Provolání bylo rozesláno, a jak s potěšením pozorujeme, dochází povšimnutí. C. kr. hejtmanství měla by po přikladu mělnického otiskovati výtah z něho i ve svých úředních listech. Mělnický úřední list připojuje i stručné ponaučení o tom, co jsou starožitnosti a jak s nimi dlužno zacházeti.

Ke zprávě oarchaeologické komisi České Akademie, uveřejněné na str. 192 t. r. Českého Lidu, zaslal nám spisovatel p. J. li i e r obšírnější list, z něhož s díky uveřejňujeme zde některé doplňky a opravy.

Popud k aktivování této komise vyšel v Akademii od p. Liera samého (srv. Věstník Akademie I. str. 117 a 145). Komise sama není pak jen sestavena od třídy jedné, nýbrž ode všech. Dne 4. března 1893 bylo valnému shromáždění oznámeno skonstituování. Z I. třídy zvoleni jsou do komise monsignore F. Lehner, prof. J. Píč, skriptor F. Tadra, z II. třídy prof. B. Brauner, docent K. Kruis, prof J. Šolín, z III. třídy prof. J. Kvíčala, rada K. Tieftrunk, prof. A. Truhlář, a ze IV. ířídy rada J. Hlávka, prof. M. Pirner a spisovatel J. Lier. — Předsedou je p. rada Hlávka, náměstkem jeho prof. Kvíčala, referentem prof. Píč, zapisovateli pp. Lier a Kruis. Prvním naléhavým předmětem jednání byly návrhy na ochranu památek a starožitností v zemi české. Elaborát ve věci té svěřen byl subkomitétu, složenému z pp. Hlávky, Braunera, Lehnera, Píce a Tieftranka, a sloužil pak za základ