str. 876

k východní hraně Val zdvihá so v přímce půda jako vlna velmi mírná. (Snad nějaký střední násep ?) Rovinka na Valech jo sdělána v pole a má podobu pravoúhlého lichoběžníka, jehož severo-západní úhel je sříznut do čtvrtkruhu ; podobně zakulacen je úhel severo-východní. Toliko na sever v západní polovině strany ke vsi Kalu je kopec přístupný, velmi mírně svažitý, souvise s ostatní krajinou polem.

Ohlížejícímu se po rGvině valské ihned utkví oko na severní obrubě její, kde zdvihá se značný val (násep), odkudž lid zajisté kopec pojmenoval, zapo-menuv původní jméno bývalého hradu. Plurál Vala poukazuje, že tu kdys bylo náspů několik, jež v polích zanikly, byvše s půdou srovnány. Hrad asi mohl býti podoben hradu u Ostroměře, kde dosud zachovány jsou mohutné valy.

, K lepšímu porozumění stůjž zde jednoduchý náčrtek:

Plán hradiště „Valů" a „Hrádku" u Miletína.

Od A k B jest, asi 400 kroků, od A k G jest asi 150 kroků, od O k B jest asi 200 kroků. Část rovinky kolem do kola i val je porostlý lesem. Na sever Val je ves Kal, na východ Bezník, ca jih Vřesník, na severozápad Bukovina.

Vedle silnice asi na 1 km cesty od Vřesníku k Pecce k levé ruce zdvihá se výšinka Hrádek, která k severozápadu a k západu velmi příkře klesá a lesem zarostlá jest, na ostatní strany má svah mírný, v pole zdělaný. Na Hrádku jsou patrné stopy bývalého jakéhosi hrádku, jehož jméno se nezachovalo.

Od A k B měří se 55 kroků, od C k D měří se 40 kroků. Mezi BH je vejčitá prohlubinka 50 kroků v obvodu. Příkop je 10—12 kroků v hoření šířce, 2—10 metrů hluboký svah příkopu vnitřní. Příkop má v obvodu asi 225 kroků. Západní svah Hrádku je příkrý a lesem porostlý. Na severozápadu je krátký val. Pod Hrádkem je rokle, kterou se vine lučinami potůček K vých. pod silnicí je roklina, dělící Vala od Hrádku a Vřesníku. Protéká ji pramen Bystřice. Z Hrádku na Vala není v přímé vzduchové čáře ani půl km. Obvod A, C, B, D měří asi 170 kroků.

Ani o Valech ani o Hrádku nezachovalo se nic v ústním podání lidu. Vala nalézají se v téže řadě starých hradišf jako hradiště ostroměřské a valy u Cešova. Příkop a násep kruhový nalézá se také v D o b š i, vsi na cestě Je Hořicům. Na Valech nalezena byja jakás stará podkova, pod Hrádkem žlutý hrubý prsten jako pečetní, který S6 však ztratil.