str. 373

-vidovala a doplnila ustanovení soukromoprávní, zvláště o nabytí vlastnictví nálezem a vyvlastněním, aby živnostenská koupě a prodej památek byly závislými učiněny na propůjčení koncese, aby upraveno bylo přispívání země a jiné k dotyčným účelům, aby byla organisace museí provedena. Usnesení měl provésti šestičlenný výbor, jejž by zřídil hlavní výbor národopisné výstavy českoslovanské.

Výbor ten vskutku jmenován a požádány také společnost musea království českého a Česká Akademie, by vyslaly do něho zástupcs; .korporace ty odpověděly, že přejí podniku tomu, že se však súčastniti nemohou, očekávajíce, že budou vyzvány zemským výborem, by se suti astnily porad o ochraně památek.

V zasedání sněmovním r. 1893/4 obnovil poslanec K. Adámek opět návrh svůj dřívější „na ochranu a zachování domácích památek uměleckých a historických" dne 28. prosince 1893 (tisk XXIIL), doplniv jej tím, že zemský výbor má položiti do rozpočtu zemského zvláštní dotaci na kupování památek výtvarného a lidového umění i uměleckého průmyslu.

Odůvodňuje návrh ten poukázal posl. Adámek v osmé schůzi ze dne 15. ledna 1894 (sten. prot. str. 173) na příslušný zákon uherský, nařízení pro Bosnu a Hercegovinu a na okružník zemského výboru království haličského a tamní osnovu zákona v příčině zachovávání památek stavebních a konkurence ku stavbám kostelním, zvláště že ¦obce mají hybné památky uschovávati v místnostech klenutých a bezpečných pod dozorem orgánů zemských, jimž se odevzdá také jeden inventář jejich, nebo že je mají. uložiti v museu krakovském nebo ivovském.

Rozpočtová komise, jíž návrh opět přikázán, podala o věci zprávu dne 7. února 1894 (tisk CXXXIX.), jež rozdána dne 13. února 1894. Ve zprávě, vypracované zpravodajem Drem. Podlipným uvádí se, že zemský výbor oběžníkem ze dne 23. prosince 1893 vyhověl intencím původní petice „Společnosti přátel starožituostí" z r. 1889 a návrhu posl. Adámka, i dovozuje se, že měl by býti bez průtahu zřízen poradní sbor archaeologický, po způsobu zemské komise historické, ježto •by jiný sbor, který by nestál v té těsné spojitosti k zemskému výboru, nemohl mu v té míře vyhověti. Po zřízení sboru toho mohl by zemský výbor snadněji zkoumati návrhy ostatní učiněné Společností přátel starožitností a posl. Adámkem a návrhy v peticích „Spolku architektův a inženýrů" a obecního zastupitelstva král. svob. horního města Kutné Hory. V této petici,5) podané sněmu dne 7. ledna 1894, č. 835. pet. hlavně z podnětu sp.sovatele J. Liera se žádá, aby 1, byla zřízena vědecká komise zemská, jež by s plnou mocí zemské správy a se zajištěnou pomocí výborův okresních i obecních, úřadů duchov-

5) Uveřejněna v odpoledních vydáních Národních Listů ze dne 13. a 14. února 1894