str. 302

dosti pravdě podobná. Ale nechme všech hypothes, vraťme se k danému materiálu a sestrojme si jakýsi rodokmen těchto 11 nápěvů, vycházejíce z dvojice EN. 10 a EN, 218 rovnoprávně vedle sebe postavené. Při tom přihlížejme jednak k charakteristickým motivům sestupným a vzestupným, jednak k ústrojí třetího, kontrastujícího čtyr-taktí nápěvů — o obem bylo již promluveno. Výsledek bude asi takový:3)

Tolik prozatím o nápěvech samotných. Zkoumejme nyní texty jejich, sledujíce celkem postup tohoto obrazce genealogického.

Základní myšlénku, z níž všechno ostatní přirozeně plyue, co podstatného a více méně společného ve většině textů shledáváme, vyslovují zcela všeobecně sice, ale přímo typicky slova první sloky nejznámější písně na EN. 10 zpívané, 1.:

Ach, není tu, není, co by mne těšilo,

Kdyby tu bývalo, co mne těšívalo, bylo by mé srdce veselejší.

3) Číslice v závorkách připojené znamenají počet rozličných textů a jich variantů na příslušný nápěv zpívaných, ač jestli jich více než jediný.