str. 294

se nachodil; 30. Netrncuj mně, holka; 31. Pod naším okýnkem roste oliva; 32. Pušperský mládenci; 33. Jetelka, jetelka; 34. U svatýho Jana; 35. Hezká je, hodná je; 3G. Co je ti, synáčku; 37. Neber si děvečku; 38. Na krátce, na dlúze, že já se nevdám; 39. Paňmámo Jersouc; 40. A co pak já nejsem; 41. Neřek jsem dnes tejden. Texty 27 a 38 nejsou varianty: majíť obsah docela rozdílný a toliko první verš společný; totéž platí o písních 11 a 31.

Čísloval jsem a budu i dále číslovati texty běžně, poněvadž patří k nápěvům, jež jsou sobě tak blízké, že je možno pokládati za varianty a derivace téhož základního útvaru melodického. Do této skupiny nápěvů patří mimo Ach, není tu a Jetelka ze sbírky Erbenovy ještě EN. 533: Pod našima okny jsou dva rybníčky, EN. 92: Slunéčko zachází, potěšení moje, EN. 127: Hop, chaso, hejsasa!, EN. 370: Marjánka kup-cojic a EN. 458: Není tu, není ze sbírky (Rittersberkovy) z r. 1825, pak R. 267: Bnde-li zas zejtra slunéčko svítit, R. 270: Našil jsem koukole a R. 115: Já tu nebudu, já od vás pryč pudu, konečně z chodských písní p. Hruškou v prvním ročníku čaského Lidu uveřejněných nápěv na str. 394: Na krátce, na dlúze. Nápěvy vzdálenější necháváme zatím stranou: a přece máme již 11 melodií těsně k sobě přiléhajících, tvořících skupinu jednolitou, jeden typ představující.

Než k bližšímu uvažování o nápěvech těch přistoupíme, doplníme si seznam textů jim svědčících.

Na nápěv EN. 533 zpívají se tyto čtyři texty: 42. Pod našimi okny jsou dva rybníčky; 43. Která hodně mlátí, která hodně žne; 44. Pod panskýma stájma tečou potůčky; 45. NešCastnej ouvárek, že jsem já ho sík. Nápěv v Českém Lidu {I. 394) uveřejněný má text: 46. Na krátce, na dlúze nic mne netěší. Na melodii EN. 92 pak zpívá se sedm textů: 47. Cesto zlá, nedobrá; 48. Červená růžička, krví pokropená; 49. Slunéčko zachází, potěšení moje; 50. Y Táboře na rynku sejou rozmarínku; 51. Tu kuká, poslúchá, huši nastrkuje; 52. Můj zlatej Matoušku! pejchu máš v kloboučku; 53. Má milá hubičko. B. 267 má jediný text: 54. Bude-li zas zejtra slunéčko svítit; taktéž i EN. 127: 55. Hop, chaso, hejsasa! a EN. 370: 56. Marjánka kupcojic (Součkojic) mašle si váže. Na EN. 458 zpívají se tři písně: 57. Vzdor ua vzdor někomu; 58. Není tu, není, co by mne těšilo; 59. Já jinou nechci, než pražskou šenkýřku. B. 270 a B. 115 opět mají po jednom textu: 60. Našil jsem koukole a 61. Já tu nebudu, já odtud pryč pudu. Mezi těmito je opět šest písní buď s sdříve již uvedenými totožných anebo jen docela nepatrně pozměněných (46, 49, 50, 57, 60 a 61) a další dva varianty (48 a 58), tak že na oněch 11 nápěvů zpívá se celkem 54, po odečtení všech variantů pak 48 rozličných textů.

Nápěvy podány jsou zde v pořádku, jenž shodu jejich co možná nejvíce činí patrnou. Oba varianty R. 267 (Bude-li zas zejtra) a EN.