str. 285

Culturperioden (str. 71), v němž velmi šťastně poráží stálé pokusy udržeti v platnosti námitky Hostmannovy a Lindenschmitovv.

O českých nálezech zaslali sem zprávy J. Knies (str. 52), Fl. Koudelka (str. 53), M. Trapp (str. 54), E. Glocker (str. 54), J. Richlý (str. 55), Bř. Jelínek (str. 56).    N.

Mittheilungen der k. k. Centralcommission zur Erforschung und Erhaltung der Kunst- und historischen Denkmale. XIX. Band. Neue Folge. Wien 1893.

Z bohatého obsahu zajímají především následující články věnované archaeologii předhistorické: Břet. Jelínek Zwei neueatdeckte Gräberstätten in Smolnic (str. 54). U Smolnice (okr. lounský) přišlo se vedle kulturních jam Da zajímavý kostrový hrob matky s děckem v klíně z doby neolithické nebo jí nejbližší. Majouica. Nachrichten über das k. k. Staatsmuieum in Aquileja V., VI., VII. (str. 57, 113, 151), K. Freiherr v. Hauser. Ausgrabungen zu Frögg imJahrel892 (str. 84). J. Straberger. Fund einer römischen Töpferei bei Heipfau (str. 99). Zajímavý nález pece se zbytky římské keramiky. Setkáváme se tu opět s vlnicí, svědčící, že ornament tento jest asi původu římského- Franz A. Alte Steinkreuze und Kreuzsteine in Mähren (se 4 tabulkami) str. 106. Článek v nynějším ruchu důležitý seznamuje nás celkem se 43 kamennými kříži na Moravě. Spisovatel kloní se k témuž mínění, které prof. Šolta .již ode dvou let v Českém Lidu zastává. (Srv. Oeský Lid III. str. 178.) Petter Alex. Ein Nachtrag zu dem römischen Grabfelde am Birgelstein in Salzburg (str. 170). Pohřebiště známé svými nádobami zdobenými vlnicí. Benak v. Dr. Ueber neueste Funde von Wels (str. 199). Římské starožitnosti. Jelínek Břetislav. Funde aus den Bronze-Schmelzöfen in der Šárka bei Prag (str. 201). Jižně od kostela sv. Matěje přišlo se r. 1889 ua dvě jámy s hojnými střepy a šlaky bronzovými — patrně pece na tavení bronzu. Kolem jámy našlo se více bronzových předmětů, mezi nimiž nejvíce zajímá poklad s dvěma bronzovými břitvami (lunullami); u nich byly ještě 3 šipky a 6 náramků. K popisu věcí připojil spisovatel výčet nálezů podobných pecí a lunull v cechách,1) a výklad názvu „Šárka" od slova šar, šarý, tolik co srázný, divoký. V každém ze 4 sešitů jsou obsaženy ještě hojné menší noticky; dotýkají se však řidčeji praehistorie.    S.

Praehistorische Blätter. Redacteur Dr. Julius Naue. V. Jahrgang. München 1893.

Z řady článků obsažených v tomto ročníku zajímavé jsou především pro nás všechny zprávy o nálezech v bavorských mohylách, z nichí tu jednotlivé vyčítati netřeba. Nejvíce je popisuje Dr. J. Naue, G. Wilke a Fr. Ziegler. Pozdní broby řadové popsány jsou od dra. Zingelera z Hohenzollernska, od G. Wilkeho ze středního Francka, Eulensteina od horního Dunaje, Roth a od Dettenheimu ; hlavně pak zajímá nález pohřebiště u Schretzheimu. W. O s b o r n e podává zprávu o českém nálezu neolithickóm v Julisce u Prahy (str. 81), kde se s nádobkou našel kus kamenného mlatu (patrně u kostry). Nádobka je zajímavá svým ornamentem, povstalým nejspíše otištěním hrubě pleteného pásku. Osborne navrhuje pro tento typus dosud neznámé ornamentiky název ,,G-urtornamenť'. Velmi hojné a zajímavé bývají drobné zprávy.    N.

1) Kromě těchto, jež jsou ve výčtu p. Jelínkově udány, našly se u nás lunully ještě v Hostomicích (Mittheil, der Ceutralcommission, 1887 str. 246, 887), v mohyle u čirhan nedaleko Hluboké (v museu ku. Schwarzen-berka), v mohyle na Hladomří u Blovic (v českém museu), jiné dvě máme zaznamťnány z téže sbírky bez udání naleziště, a nevíme, nejsou li tedy již pojaty ve výčet hořejší. — Kusy břitvy, ovšem neurčito jestli lunully, našly se též v hrobech svijanských (Pam. arch. XV. str. 510), široká okrouhlá břitva (?) je v museu českém ze Stradonic.