str. 272

kamenná sekyrka z hadce a zbytky bronzového plíšku. Podobnou zprávu jen že o kostře sedící nalezené u S o 1 a n blíže Třebenic uveřejnil Dr. Matiegka.62) Nález kostry s kamenným mlatem v cihelně p. Krobota ve vsi Kozlech u Loun ohlásil p. L. Šnajdr. 63)

Do doby přechodní patří dle všeho také nález hromadného pohřbu v R a d i m i, odkrytý nedávno prof. P í č e m mezi jamami rázu neolithického, část hrobů brandýských, brázdímských, přerovských, d o bři c ho vských, číčovičských a pod.64) Zejména se s kamennými sekerami setkáváme dosti často v hrobech a jamách z počátku doby kovové, ba jich užívání sahá, jak dokázáno i našimi nálezy, do dob velmi pozdních.65)

Mezi nejistá naleziště kladl bych na př. hrob chomutovský,66) hrob odkrytý p. Šnajdrem u Jičína,67) hrob nalezený u P e r u c e blíže Stradonic v parku zámku slavětínského,68) hroby Krolmusem odkryté u Litovic, Šlapanic a Luníkova,69) hrob (?) v D o 1 i n k u u Vodolky, 70) v Košíři (dvě kostry v cihelně p. Plavého v hrobech kameny vyložených s kusem mlatu a dr-tidlern na obilí,71) řadové hroby s kostrami bez milodarův u L y-skovic východně od Bíliny,72) u Ejpovic východně od Plzně, bez milodarů,73) na úpatí Chlumu a u Strupčic blíže Bíliny,74) hroby bez nejmenší stopy kovu nalezené p. Stifterem mezi Vescem a Křincem,75) část hrobův odkrývaných od r. 1870 v cihelnách v Kobylisích76) a jiné ještě, o nichž mám však zprávy velmi neurčité. Také v Podbabě přišlo prý se na hroby neolithické.

62) Stifter v Českém Lidu II., str. 182. Matiegka tamže I, str. 116.
63) Šnajdr v Mitth. d. Centralcommissinn 1890, str. 111.
61) Brandýs nad Labem (Pam. arch. XV., str. 407). Přerov (tamže XV., str. 409). Dobíichov (Umže XKL, str. 138). Ö í č o v i č k y (Český Lid seš. 3.).
65) Kromě hrobů a jam starší doby kovové, v nichž se s kamennými mlaty velmi často setkáváme, byly nalezeny tyto ještě v nálezech doby železné, na př. u Peruce, u Dobrovic, v Kouřimi, u 3rozáaek, u Libian, Hrdlíva, Bydžova, na Moravě v Rajhradě, u Líšně blíže Brna, u Zbej-šova, Ěeznovic, Kvasic a jinde.
66) Mitth. wiener anthr. Ges. II., str. 91.
67) Š n 9 j d r v Mitth. d. wiener anthr. Ges. XIV. (1884), str. 190.
68) V. T e y z a r v Pam. arch. XII., str. 474.
69) Pam. arch. I, str. 284, 285.
70) Pam. arch. XIII, str. 235, 381.
71) Píč v Pam. arch. (1889) XIV., str. 472.
82) P u d i 1 v Pam. arch. X., str. 433. Verhandl. anthr. Ges. in Berlin 1879, str. 362. Šnajdr tamže 1878, str. 371.
73) K ř i k a v a v Pam. arch. XI., str. 139.
74) Pudil ve Verhandl. berl. anthr. Ges. 1881, str. 298. Šnajdr tamže 1879, str. 241, 365. Pudil v Pam arch. X., str. 431. Kopernicki tamže XII., str. 217.
75) Český Lid I., str. 190.