str. 271

zuby a střepy.54) Dva hroby (dle Foedische v okrouhlých jamách) s provrtanou sekerou a pazourkovým dlátem našly se roku 1865 u Mostu,55) a také ohlášený nález kamenné sekery v kruhu kamenném v chmelnici Ritschelově nebyl asi nic jiného než kostrový hrob.56) Jiné dvě kostry s kamennými sekerami oznámil Foediscb z Havraně na Žatecku, 57) jednu nalezenou v diluvialni vrstvě, ale dle mlatu kamenného (umělého ?) a hrubé nádoby nejspíše sem patřící Seehars z Trmice u Ústí nad Labem. Na jiném místě tamže rozkládá se dle Virchowa nejspíše neolithické pohřebiště pod těnským.58)

Jeden z nejkrásnějších mi známých českých hrobu rázu neo-lithického chová ve svých sbírkách p. architekt J. Zeyer. Nalezen byl v zahradě jeho villy v Roudnici. U kostry silně dlouholebé, s neobyčejně vyznačeným typem nejstarších lebek evropských, našly se vedle jiného dvě kamenné sekery ale nic kovového. Od Křivenic blíže Mělníka chová opět Dr. J. Matiegka ve své sbírce obsah hrobu neolithického: řadu vrtaných zubův a nádobu tečkované zdobenou. Dle sdělení téhož náleží i jeden kostrový hrob nalezený jím u Malých Žernosek a část hrobů záhadného naleziště a Velkých Žerno s e k (a to hroby se skrčenými kostrami) téže době.

U Velkých Přílep nedaleko Prahy našel před lety P. Krolmus sedm hrobů v řadě a v nich u koster jen věci kamenné (mlaty, brousky) a nádobky. Nedaleko byla řada kulturních jam.59} Také sem řadím kostru nalezenou v Bubenči roku 1887 a to dle význačné keramiky rázu neolithického, monnsheimského. 60) U nálezu nebylo znalce a M. Llissner dostal ovšem z něho i věci železné, ale ty patrně vlastnímu hrobu nepatřily. U kostry byl krásný pazourkový nožík a serpentinová sekera.

Do konce neolithu náležejí na př. hroby odkryté Drem Ma-tiegkou u Lovosic v cihelně Reiserově a skupina hrobů mezi Č í ž k o v i c e m i a J e n č i c e m i,61) při nichž se vedle keramiky rázu neolithického shodující se zcela s keramikou neolithických hrobů durinských našly ještě kamenné nástroje (mlaty), ale zároveň i první drobnosti z bronzu (prstének). U B o š í n a blíže RožcTalovic našel se při stavbě silnice r. 1886 v hloubi 1 m hrob s kostrou ležící na. znaku a obloženou velikými opukovými kameny. U kostry se nalézala

54) V Mitth. d. nordböhm. Excursionsclub XV. (1892), str. 216 otištěna.
zpráva z Biliner d. Volksschrift 3. září 1887 a Reiche n-
berger Zeitung 14. dubna 1891. 55) Foedisch v Pam. arcb. VIIL, str. 312, Mitthéil. d. Verein, f. Gesch*
d. Deutschen in Böhmen VIL, str. 198. 56) Luschan v Mitih. wiener anthr. Ges. III., str. 47. 57) Foedisch v Pam. arch. VII, str. 61.
58) Virchow vo Verhandl. berl. anthr. Ges. 1889, str. 404, 789. 59) V o celu v Pravěk, str. 6. Zapův Poutník z r. 1846, str. 284.
Liissnerv Mitth. d. Centralcommission 1888, str. 55.
Matiegka v Českém Lidu I., str. 41, 109.