str. 266

do Čech. Poukazuje k tomu jejich geografické rozšíření v severních Čechách. Ve skupině této vynikají především baňaté nádoby s nevelikým a nevysokým hrdlem, opatřené malými oušky — celkem na tvar amfory upomínající (srv. obr. 3.)- Ornamentovány jsou nejvíce liniemi šňůrovými, skládajícími se z čárek vedle sebe šikmo ležících anebo v úhlu proti sobě postavených.

Vedle nich patří k téže skupině četné poháry různých tvarů. Nalezištěm sem náležejícím — asi také z konce doby neolithické — jsou pohřebiště Drem Matiegkou odkrytá u Lovosic. Typickou část inventáře hrobů s kostrami předvádí připojený obr. 4., v č. Lidu již uveřejněný, jejž však pro vhodnost zde znova reprodukujeme. 16)

Také zvláštní skupina nádob t. zv. dvojitých (srv. na tabulce obr. 2.) a nádob dírkovaných (obr. 5.), jejichž účel není na jisto postaven (sloužily nejspíše k hotoveni sýra), vyskytuje se u nás nej-častěji v nálezech z doby neolithické a doby nejblíže jí následující. 17)

Obr. 5. Nádoba z Vokovic.

Obr. 6. Nádoba s rohatým uchem z hradiště na Řivnáči.

Zvláštní druh nádob na povrchu tak hustě posázených hliněnými pupíky, že tvoří povrch plochu bodlinatou, zdá se také náležeti buď konci doby kamenné nebo počátku doby kovové. Našly se u nás na př. na vrchu Rubínu u Podbořan, na Julisce u Prahy, a o podobné z Přílep zmiňuje se Krolmus. Z Rakous znám podobné hlavně z Ziersdorfu (okr. Ravelsbach). I nádoby s rohatými uchy (obr. 6.) vyskytují se u nás už v nálezech této doby. Všechny tyto skupiny,

1875) a A. Götze Gpfässformen und Ornamente der neolitu, schurverzierten Keramik im Flussgebiete der Saale (Jena, 1891).
l6) Srv. Český Lid I., str. 110.
17) Tyto dírkované nádoby nacházejí se ponejvíce v neolithickém oddělení musejí, na př. ve vídeňském. Zde jsem viděl r. 1890 sedm kusů zařaděných v nálezech neolithických a jen dvü v nálezech dob/ pozdější a to ještě ne zcela správně. Jeden pochází z hradiště stradonického, a je tedy stáří jebo těžce určitelné, druhý z nálezu u Kunwaldu na Moravě, jenž však byl v museu chybně zařaděn do doby hallstattsktí.