str. 263

Keramika neolithická je u nás jako v ostatní Evropě velmi význačná. Vidíme tu několik typů, které nás všude provázejí. První skupinu tvoří hrubé nádoby, určené k domácím potřebám, s nimiž se proto setkáváme nejvíce jen v bydlištích, časté jsou vysoké hrnce s vyvýšeným hrdlem, hrubě ozdobené širokými plochými rýhami svisle nebo na hrdle horizontálně vedle sebe, a pak massiv-ními dubkovanými proužky a pod. Ale tyto provázejí nálezy i v dobách mnohem pozdějších a netvoří proto význačný znak neolithické kultury. Za to jsou význačné pro ni hrubé nádoby podoby kulovité, buď bez ozdob aneb ozdobené hluboce rytým ornamentem skládajícím se z linií spojujících vypíchané dirky (srv. obr. 1.), nebo z linií větévkovitých, pak malé nádobky velice primitivně a hrubě hotovené. Tento typ nádob nalezen byl na př. na Moravě v neolithické vrstvě v jeskyni Výpustku, v Náměšti, v Nákle, v bydlišti u Komína blíže Brna, pak u nás

Obr. 1. Nádoby z jeskyně Výpustku na Moravě.

v jamách u Solopisk, Divic, u Lhoty na Žatecku, u Trotiny a Zde-razi blíže Smiřic, v Rakousích ve Velkém Weikersdorfu, v žárovém hrobě u Guntramsdorfu atd.

Druhou ještě význačnější skupinu tvoří nádoby menší, jemnějších tvarův i práce, tenkých stěn, na povrchu vyhlazených. Jsou do nich vypíchány nebo vyryty ornamenty bílou křídovou hmotou plněné. Jest to druh nádob pro neolith nejcharakteričtější a po celé Evropě s malými lokálními změnami rozšířený. I2) Přímočarné ornamenty tvoří

Srv. i Šnajdr, Počátkové předList. místopis", str. 32, 33, 34. O lu-žických dílnách na pazourky srv. B e h 1 a „Über das Vorkommen von Feuersteinschlagstellen in der Lausitz (Mittheil, d. niederlauä. anthr. Ges. 1887, str. 176).
12) Keramiku tohoto typu u nás má Kl. Čermák za importovanou. Je to možné aspoň potud, že vzory její byly cizí. Již Much ukázal správně a po něm Virchow, že technika tohoto druha nádob, totiž ornament hluboce vrytý a bílou hmotou plněný, je typická pro konec neolithu a přechod k době bronzové pro celou střední Evropu i části jižní. A jest velmi pravděpodobao, že se rozšířila z místa jednoho, nejspíše z jihu (setkáváme se s ní již na nejstarších rěcech z Troje, Santorinu, z Kypru