str. 223

tácu nacházíme hlavně v urbářích svrchu uvedených vůbec a v onom z roku 1748 zvláště zaznamenáno, ježto náš skladatel dbá předem o to, kterak robotní povinnosti byly vymáhány, a v písni své nedotýká se všech způsobů robot.

I nacházíme (ur. 1748) zprávu „o všelikých zvyklostech" následující: „S e d 1 á c i neb rolníci, kteří dle Commissí Visitationis za sedláky uznáni jsou a rolních gruntův až do jednoho lánu mají, jsou povinni týhodně, na jakoukoli robotu se jim vykáže, pracovati dva dni (t. s potahem), ti pak, kteří přes jeden lán gruntův rolních mají, jsou povinni na robotu vyjížděti s potahem každotýhodně tři dni, a kteří potahův dostatečných nemají, avšak předce na gruntech selských zůstávají a robotu pěší konají, jsou povinni celý tejden robotovati bezplatně;" ale chalupníci, kteří rolí mají až do 18 str., sou povinni každej tejden jeden den na jakýmkoliv díle darmo pracovati; ti pak, kteří víceji nežli nadepsáno a až do 30 strychův svých role mají, jsou povinni každý tejden dva dni darmo pracovati; od ostatních dávno jest za obyčej chalupníkům následujícím způsobem platiti: Když zedníkům přidávají na den 6 gr., od jiného jakéhokoliv díla po 4 gr. 4 den. — prve se platívalo od sv. Jiří do sv. Havla po 5 gr. 5 den." (míš.). Co se týče baráčníkův i podruhů22,), bylo ustanoveno, že mají vrchnosti pracovati za plat anebo za stravu půl neb čtvrt dne v témdni.

22) Slovo podruh znáči někdy i majitele domku (domkáře), ale z pravidla dlužno za podruha pokládati nájemníka buď u sedláka nebo u měšíana, jimžto podruzi pracovali za plat, a povinnosti jich i práva bývaly sepsány ve zvláštních artikulích; tak v Nymburce měli je od r. 1638, a dle nich od r. 1731 v Sadsku, odkudž máme zprávu, kde podruhům či obyvatelům r. 1690 zakázáno bylo chovati dobytek velký i malý, .ježto nemajíce nic svého sousedům trávu a jinší vše ubírají"; r. 1691 bylo jim zakázáno choditi v čas žní jinam na práci: r. 1694 že ani oslův nesmějí chovati bez povolení a z prodeje oleje platili 10 kr. měsíčně; r. 1709 nařídil i hejtman, že s jeho povolením mohou krávy, ale nikoli prasata, husy a slepice míti; roku 1713 povoleno kus pole míti a husy chovati; po zavedení masité sbírky (r. 1715) obnosem 225 zl. zakázáno podruhům prodávání masa pod pokutou 1 kr. z libry, a téhož roku (21. března) do3tali nařízení v artikulích : a) dobytek hovězí ani vepřový nechovati, byť by i městskou dcerku za manželku měl, pod pokutou konfiskace; b) drůbež, husy knchny a slepice nedržeti pod ztrátou jich; c) zapovídá se všeliké setí obilí, lnu a konopí, aniž smějí sousedé kus rolíčka podruhovi k osetí dopřáti pod pokutou 10 k. gr. míš.; d) kdo z podruhů městské role má, má je po žních dokonce odprodati; e) vrby nesmí osekávati pod pokutou 5 kop k zadusí; f) zapovězeno mezí hrstmi obilí sbírati, obilí krásti nebo z hrstí tahati; gj a žáduý soused nemá be^ vědomí magistrátu podruha přijímati. Ustanovení tato změnila se novými „Artikuly podruhů v městě Sadsce" na den sv. Marka r. 1731, jež tiskem vyšly v Mikovcově Lumíru 1857 (str. 423, 450 a 472) sdělením F. A. Paroubka a zůstaly v platnosti až do r. 1826.