str. 158

Čís. 5. „Stolovník" (svatební koláč) z národopisné výstavky v Slavkove. (Fotografie J. Kociána v Slavkově.)

uvázanou, která vzadu visí dolů a končí se vyšívanými „koneami" („konce" — nikdy v singuláru „konec" jsem neslyšel) a pod vyšíváním čípkami. V týle pod „lopatkou šUróbky" uvázány jsou stužky, 6—8. „Pero" nebo „voniačku" má zastrčenou pod závitkem škróbky na vrchu hlavy, která tam zůstává a do ruky se nebéře k vonění. Okolo hrdla na „rukávcoch" je vyšívaný obojek, tak i na pleci „proránky" nebo „prolánky". Pod rukávcemi vidno na rubáči vytkaný Červený pás, „prietka" zvaný, který nahrazuje dávno už zaniklý, okolo těla uvazovaný pás. (Stará babička mi pravila, že také „pásy" asi před 70 lety ještě nosívaly.) Spodní částku těla odívá přes „ruhač" vzad „okolek" s vyšívaným obojkem, pod „zástěrkou" po obou stranách vyhrnutý. Zástěrka má prostředkem stužku nebo mrciku a je na spodku a prostředkem asi do polovice vyšívaná. Eubáč nemá rukávů, sahá jen po paže a je jednou žínkou přes plece