str. 150

jdeš, ohlédni se nahoru, nalezneš na jednom místě klobouk vyrytý, při tom péro obražený, jdi proti vejchodu slunce, uhlídáš rožeň na buku vyrytý, odtud přes dvoje hony jest potůček, vněm se nachází Arabské zlato, odtud jdi na pravou ruku, odtud po dole nalezneš znamení na jedli vyrytý jako poutníka s holí, a kdé se jeho tvář obrací, jdi přímo. Za čtvrt míle přijdeš do oudolí, v kterémžto mnohá znamení uhlídáš, dívej se, aby mohl najíti znamení luky, která drží konvici a k d e s tou konvicí se obrací, tam jdi přímo. Tu přijdeš mezi veliké chrastě husté pod Perštejnem, ohlédni se, nalezneš znamení jako půl měsíce a tu hledej, nalezneš veliký kámen, jenž slově jatrný kámen a lebrštein, ten jest mechem přikrytý, drží přes polovic zlata. Jdi okolo toho kamena proti vejchodu slunce, oddělej ten mech tu nalezneš, kde jsem já dělal a odvážel, tu také odvážej, ale — buď pilen modlení, neb tu není žádný žert k dělání. Odtud jdi prostředkem toho oudolí, nalezneš v potůčku zlato, alé jest drobné; odtud jdi k půl noci, nalezneš znamení na buku jako člověk. Jdi na vrch, nalezneš ten divoký kámen vi 1 d e n š t ej n, tu jest 1. díra, vlez tam, nalezneš mnoho zlata, ale jest velmi nebezpečno v ní. Odtud jdi dále, nalezneš kámen, na nějž padá voda, slově Vysoký páď. Pod tou vodou jest díra do kamene. Tu vodu musíš od sebe odrážet, vlez tam, nalezneš zlata mnoho rozličných barev i také nádobí všelikého, kterým jsem já dělal. Jdi od toho Vysokého pádu na pravou ruku, nalezneš člověčí tvář na buku, odtud jdi asi za hon k půlnoci, najdeš znamení na jedli jako (nečitelné) ruku, nalezneš zadělanou šachtu. Ohlídni se vůkol, jdi na červenej vrch, slově Kotnberk, nalezneš tu štolu*) na levé ruce za půl honu z délí. Tu nalezneš veliký kámen jako půl sudu, tu jest člověčí tvář vyrytá, podle toho hleď, tu zastaveny šachty, v kterých jest bohatá ruda na zlato, která mnoho vynáší, odtud jdi na Kalštejské (?) hory až k Azenbachu, (?) jdi nahoru, nalezneš znamení na buku jako . . . (nečitelné) pojdi odtud málo, uhlídáš kámen, jest jako bezbarvý, ten má dole kříž, vyčisí jej a dívej se, kde toho kříže delší konec ukazuje — hledej, nalezneš dobrý zlato černý.

Kdo by chtěl na hory jíti, tyto níže psané charaktery mít sebou vypsané (musí) které od pana Vlacha, který v těch místech chodil, (jsem) vypsal, totižto: (litery jsou podivně vymalovány). Jdi k svatému Petru a potom za Perštein na čtvrt míle z dýlí, tu najdeš jakýs bláto jako bažinu k vymejváni zlatých zrníček jako hrách. Můžeš ten morast neb tu louž odkopati, když jest suchý rob potom na prostředek .... tam najdeš .... (nečitelné) a po druhé straně v mechu hledej, nalezneš rum, vezmi toho rumu a převeď tu vodu jinam — dole v tom spádu .... vyzdvihni tu bylinu nahoru z vody .... musíš se skrz tu vodu prolámati až do díry a musíš světlo sebou míti a aby nezhaslo rozkřesati. Přijdouc do díry nalezneš všelijaké nádobí, hrnce, motyky, svíčky i zlato hotovy na všecky strany. U toho Krkonoše jest nějaká louže, která není hranatá ani okrouhlá, tu jest mnoho rubínového zlata.

Tato zpráva o horách krkonošských od jednoho znamenitého Vlacha (pochází), který tam znamenité a veliké zboží vynašel a k bohatství přišel. Po sobě tuto zprávu zanecbaje také poznamenání činil, vedle kterých by se fedrovati mohl. Chtěl(li) by kdo dělati — nejlépe ve veliký pátek nebo také křížové dni a tak ustane zlý duch (a) všeliké poklady se dobývati mohou."

*) Průchod v dole.