str. 133

Proto jsem se snažil co nejvíce takových ukázek přinésti. Přináším celkem 30 partitur těchto. Zapisování jejich jest předně namáhavé, po druhé drahé a po třetí — jen zřídka kdy možné. Všecky hudebníky totiž nikdy nenalezneme v jedné vsi, nebo aspoň nenalezneme v jednom místě ty, již tvoří „partu", kteří jsou totiž sehráni. Jsou z různých vsí, dohodují se navzájem jen ve svátek a v neděli dopoledne v Domažlicích, a slíbí-li nám jeden z nich, že na ten který den do té které vesnice ostatní muzikanty určitě pozve, nemáme ještě žádné záruky, že se hudci vskutku sejdou. Mně se podařilo za celou tu dobu toliko dvakrát dostati je dohromady, dvakrát pak dostavil jsem se na místo nadarmo.

Partitury zapsány jsou v té výšce, v jaké bylo hráno. Hrálo se stále v E -dur. Jinou tóninu nepřipouštějí dudy, jež mají stále jedno

Sestrojeni cele hudby této poskytuje v základe své jednoduché schéma, ale dostatečné, aby celek tvořil dojem okrouhlé, plné harmonie.

Klarinei hraje nejvýše; úlohou jeho jest podávati melodii, kterou ovšem předvádí v bohaté variaci.

Housle doprovázejí — nebo aspoň takový úmysl chovají — v tercích nebo sextách melodii, ob čas plnými souzvuky některá místa,