str. 123

osudem k tomu povolán, aby dal na otázku tu odpověď, která každého přítele lidového umění českého potěší. Když totiž hudební odbor národopisné výstavy českoslovanské započal své práce, hleděl vyplniti mezeru velmi citelnou sbíráním materiálu, který by učinil možným, poznati a po případě i uveřejniti zbytky naší lidové hudby instrumentální, i vyzval p. Kubu, aby se v práci tu, při níž snad i leccos z neznámých dosud zpěvůl dových nalézti by se dalo, uvázal, a hlavně do končin šumavských, především do Domažlická, se obrátil. Výkonný výbor národopisné výstavy snaze té přišel vstříc s největší ochotou, a učinil výpravu tu teprve možnou. P. Kuba sice rád přijal úkol na něho vznesený, ač netajil se s tím že kromě hudby dudácké nějaký značný výtěžek z cesty své ani neočekává. Nastoupil pouť svou 6. května t. r., ale již po několika dnech mohl se s upřímnou radostí přiznati, že se svou někdejší skepsí „nadobro propadl*: zapsalť během čtyř dnů 150 písní, buď docela nových nebo alespoň důležitých variantů nápěvu již známých. Horlivě pak v sbírání pokračoval až do 6. června — s jakým výsledkem, posoudiž čtenářstvo Českého Lidu ze zprávy jeho vlastní, mně k tomuto účelu poskytnuté zároveň s některými ukázkami zpěvu i hry nástrojové.1)

Zpráva p. Kubova zní takto :

„Výsledky mé činnosti sběratelské, trvající od 6. května do 6. června 1893 včetně, jsou tyto: Sebral a zapsal jsem:

a) 502 nápěvy, v Erbenovi se nenalézající, s texty, jichž počet je mnohem vyšší, jelikož se k jednomu nápěvu používá více textů; a

b) 60 ukázek nástrojové hudby lidové, a to 8 variací na klarinet. 16 na housle, 6 her dudáckých a SO partitur tak zvané „selské muziky" čili „malé muziky", t. j. třicet partitur, obsahujících zpěv, klarinet, housle a dudy.

Látka pod a) uvedená, pokud se nápěvů týče, neobsahuje nic, co by podstatou svojí lišilo se od písně české, jak nám ji Erben představil. Mnohé věci jsou pouhé varianty známých melodií (č. I.). Jinde uprostřed nápěvu jinak neznámého nalehneme článek z několika taktů

1) P. Kuba podal také již stručný referát o své výpravě na Domažlicko ve Věstníku národopisné výstavy českoslovanské, č. 4.-6., ale referát ten je více náčrtek rázu povšechnějšího, pro širší kruhy určený, takže časopisu odbornému lépe sluší, když přináší novou původní zprávu sběratelovu, která hudební stránce předmětu věnuje větši pozornost. Ukázky uveřejňují se zde s ochotně poskytnutým svolením Výkonného výboru národopisné výstavy českoslovanské, jenž do jisté doby má první právo na publikaci ori-ginAlů. Připomínám, že žádná z písní zde otištěných není obsažena v onom referátu ve Věstníku, jenž přináší veskrze ukázky jiné.