Čís. 8. Výstupek domku Baťkových v Tvrdonicích.

Barvy ostatní plní, různě se střídajíce, tyto ohraničené tvary. Umělecký klid v komposici nastal převahou černé barvy nad ostatními. Vrchní lemovací plocha je žlutě podložena a květy jsou na ní docela tímže způsobem provedeny, jak při podnoži uvedeno. Avšak i z takové ukázky může si málo kdo představiti účinek celé místnosti, totiž síně a kuchyně. Plochy ostatních stěn ovšem byly jen jednobarevné nebo naznačeným kvádrováním a malými květovými motivy přizdobené, ale oba pasy, vrchní a spodní, vroubí celou místnost, jdou i do komína, a pohne Vás to až k smíchu, když uzříte i veškeré plochy v komíně a ohniště, ba někdy i ohniště samo plué květů a rozvilin. To ovšem dá, se vysvětliti jen tím, že v létě vaří hospodyně jinde.