str. 100

tovce“, jsou s obou stran symbolicky označeny námluvy milenců. Jsou to dvě srdéčka, ornamentem lidovým ozdobená. Levé značí ženicha, pravé nevěstu. Ze srdéček těch vyletují holoubkové, poslíčkové to lásky. Holoubek ženichův nese v zobáčku psaní — vzkaz milené dívce. Holubice nevěstina přináší ženichovi příznivou odpověď, držíc v zobáčku ratolest. Ostatní plocha vyplněna jest známým ornamentem lidovým — květy a věnečkem.

Čís. 3. Svatební prapor z Horních Dubenek.

Strana druhá vyzdobena jest v středu jedním srdéčkem, anat nyní obě srdéčka milenců patrně již v jedno splynula. Ze srdéčka toho vyrůstá květ lásky.

V části hořejší v levo vykračuje si ženich statečně si pokuřuje, za kloboukem maje bohatou kytku. V právo vyobrazen jest družba, nesoucí nevěstě v uzlíku dary od ženicha. V středu mezi oběma skupinami jest svatební družina na řebřinovém voze sedící, dole pak pod