str. 95

místních" musejí se bojíme pro upřílišnělé roztříštění, rozřešení národnostních poměrů v zemské komisi bude velmi těžko uvésti v souhlas s jednotlivými body návrhů, atd. — ale o tom snad později se rozhovoříme. Český Lid nepřestane si otázek těchto pilně všímati.

Lubor Niederle.

* Oddělení praehisíorické archaeologie v pražské národopisné výstavě. Podle zpráv dosud došlých lze souditi, že bude i oddělení věnované na výstavě praehistorické archaeologii bohatě zastoupeno. Původně převládal úmysl, vypraviti jen obraz archaeologie moravské, poněvadž česká byla na zemské jubilejní výstavě velmi pěkně zastoupena. Když se však začali znova i majetníci sbírek českých hojně přihlašovati a i centrální ústavy slíbily své zastoupení, rozšířen jest program znova i na cechy. Kde se bude výstava nacházeti, není dosud ustanoveno, nejspíše však opět v budově bývalé výstavy retrospektivní. S organisací práce začne se nyní na podzim co nejusilovněji. Majetníci sbírek soukromých i krajinské ústavy veřejné žádají se prozatím o předběžný a stručný seznam věcí a nálezů, které by si přáli vystaviti. Všechny dotazy a dopisy buďtež adresso-vány redaktoru Dru. L. Niederlovi buď do kanceláře výstavní nebo do jeho bytu v Ječné ulici č. 29. Dosud slíbili súčastnění následující ústavy a majetníci sbírek soukromých: Zemské museum království českého a městské museum v Praze, vlastenecké museum v Olomouci, řada krajinských musejí českých, pp. konservatoř L. Šnajdr, Dr. "Wankel, Dr. J. Matiegka, kustos Bř. Jelínek, architekt J. Zeyer, p. Přibík v Chuchli, red. J. Palliardi, učitel Jan Knies, A. Telička, Dr. M. Kříž a prof. J. Woldřich. Na dotazy, týkající se velikosti a barvy kartonů, na něž se vystavené předměty připevní, usneseno bylo použiti za normál kartony velikosti té, jaké bylo použito při výstavě jubilejní. Při tom se však doporučuje užívati i kartonů polovičních, čtvrťových, neboť jde o to, aby vždy celý určitý nález byl na zvláštním kartonu pohromadě. Menší podobné kartony snadno se pak složí v normální velikost a mají tu výhodu, že se nálezy stejného rázu z různých sbírek pohodlně k sobě sestaví. Barva kartonu doporučuje se jednotná, temnočervená; karton nejlépe se polepí t. zv. soukenným papírem (k dostání v papírnickém obchodě H. Fuchse v Sirkové ulici v šířce metr po 35 kr.).

Vzorky barvy pošle na požádání kancelář národopisné výstavy. Na barvě té vyjímají se dobře věci kamenné, kostěné i bronzové, méně železné. Pro tyto hodila by se půda žlutavá, jaká také v některých musejích je zavedena. Někteří obesílatelé na Moravě vyslovili přání užiti kartonů této barvy. Jsme sice zásadně pro jedno-barevnost kartonů, kdyby však šlo provésti za souhlasu všech vystavovatelů territorialní rozdělení předmětů vystavených dle barvy kartonů — tak aby věci z Čech ležely na podkladu červeném, věci z Moravy, Slezska a Slovenska na podkladu žlutavém — neměli