str. 83
hladkých silnějších stěn, vyrobena je z hrubší hlíny, poměrně dobře vypálena; byla barvy šedočerné a stála něco málo k jedné straně nahnuta.' Tlakem vrchní země a snad i následkem tohoto naklonění byla rozpukána a rozdrcena. Ve spodu naplněna byla zbytky kalci-novaných kostí člověka mladšího, snad dospělejšího dítěte, na vrchu popelem. Přes bedlivé pátrání nenalezl jsem ani uynitř, ani pod ní, ani okolo milodarů. Od popelnice v levo (východně) stálo malé osudí baňaté, stěn hladkých, tenkých, a pokud z nepatrných zbytků zřejmo bylo, na povrchu tuhovaných. Za popelnicí as 9 cm vzdálena (jižně) stála třetí uvedená nádobka obětní se dvěma oušky, stěn hladkých, barvy žlutohnědé a dobře vypálená. Obsah její byla hlína velmi jemná a u dna několik křemínků. Nádoba ta jest zsýší 12 cm a chová v průměru u otvoru 8 cm. Hrob byl kotlina něco přes 60 cm hluboká a asi 3/4 metru v průměru chovající. V šutráku tom před mnoha lety, jak lidé vypravují, často na takové hrnce prý se přicházelo, ale nedbalo se tehdy toho.    A. Stifter, lékárník v Křinci.

* Nález kamenné sochy v Lomech u Jindřichova Hradce.

Zavděčíme se zajisté čtenářům Č. Lidu uveřejněním obrázku zvláštního nálezu učiněného loňského roku p. konservátorem Dr. Karlem Jičínským v jedné parcelle lesní na vyvýšenině v německé obci Lomech (něm. Tieberschlag), iya hodiny na východ od Jindř. Hradce. Přestáváme prozatím na krátké zprávě, předkládajíce zajímavý tento nález širší úvaze. Představuje hrubě zhotovenou sochu sedícího člověka bez hlavy výše l-6 m. Nálezce postavil sochu, jež ležela na zemi, a dal pod ní kopati, při čemž se přišlo dle listu nám zaslaného na střepy tuhované nádobky a na uhlí. Bližší výklad předmětu i jeho datování dosud schází a nelze také nic určitějšího říci bez důkladného ohledání na místě. Dosud pronesené úsudky se rozcházejí hlavně v tom, máme-li před sebou kus staré slovanské skulptury, či je-li to nějaká nedokončená práce novější. 1) Nutno ovšem míti na paměti, že

1) Centrální komise vídeňská, kam pp. konservatoři Dr. K. Jičínský a J. Kichly podali zprávu o nálezu, otiskla o tom ve své poslední zprávě následující noticku : „Die Conservatoren Dr. Jičínský und R i c h 1 ý bericbteten iiber ein Steinbild, das sich im Walde bei Neuhaus be-findet, und sprach sich ersterer dabin aus, dass der sogenannte „steinerne Mann" von Neuhaus der Zeit des absterbenden Heidenthums in Bbhmen angehore,' mindestens 600 Jahre alt und ein heidnisches Gotzenbild gevvesen sei. Die Central-Commission halt dieses Gebilde fiir viel j ii n g e r. Dr. Much setzt dasselbe n i c h t in das prahistorische Zeitalter zuriick; Profisssor Luntz vermuthet in dieser Sculptur einen misgliickten Versuch der Herstellung irgend einer Statue aus. historischer Zeit, der aber wegen des sproden Granitmaterials nicht weiter verfolgt wurde. Bei Aufnahme in ein Museum, meint die Central-Commission, konáte dieser Gegenstand nur als R a-r i t a t, aber weder von Kunst-, noch culturhistorischem Interesse be-tracbtet werden." (Bericht der k. k. Central-Commission fiir Erforschung und Erhaltung der Kunst- und hist. Dánkmale. Wien, 1893, str. 61.)