* Z preohádzky po

Mincově a jeho okolí v Tren-nčiansku podává J. L. H o-1 u b y zajímavou studii (otisk ze Slov. Pohťadů), kdež si všímá života lidového, pověstí o Janošíkovi, o pokladech, o čarování, písní, legend a pod. —

* Sbírka lidových písní z Uher. Uherské ministerstvo osvěty a vyučování hodlá vydati sbírku lidových nápěvů z Uher, aby prý byla uspořádána snůška lidových tvoreb hudebních a tradic historických za podklad k tvorbě

Národopisná výstava na Zbraslavi: Židle ze zařízení kanceláře z doby robotní.

umělé. Úkol byl svěřen společnosti pro lidovědu uherskou. Program vypracovali S. Bartalus, J. Káldy a B. Sztankó. Z něho, jak jej tu mám před sebou, vysvítá, že si sběratelé chtí vésti prakticky a soustavně. Vzniká tu jen obava na základě zkušeností o vyšívání a lidovém umění slovenském, které bývá šraa-liem prohlašováno za maďarské, aby opět písně slovenské nebyly bez poznámky přibrány do chystané sbírky jako původní hudba lidová — maďarská.

* Právní obyčeje lidu ruského. Podle návrhu V. P. Plemjanni-k o v a usnesl se Ethnogra-fický oddíl Anthropologické . a ethnografické společnosti při universitě v Moskvě vydati spis o právních obyčejích. Zvolena byla z členů právníků kommisse

Národopisná výstava na Zbraslavi: Kované svícny.